TRYB JASNY/CIEMNY

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wg. Agnieszki Kręglickiej

Przed "wydawką" fot. D.Szymborska


Od listopada należę do Slow Food, ale jakoś nie po drodze mi było by się spotkać z resztą ekipy z Warszawy. Ot warsztaty, kolacje to wszystko kolidowało z zawodami sportowymi. Tym razem się udało i cały sobotni wieczór poświęciłam na gotowanie w super towarzystwie.

Kipi kasza – to była nazwa warsztatów zorganizowanych przez warszawski odział SF. Przyszło około 50 osób licząc dzieci. Podzieliliśmy się na siedem podgrup – każda przygotowywała coś innego. Ja wybrałam gotowanie z Agnieszką Kręglicką, oj i nie żałowałam bo nauczyłam się robić pierogi! I to jakie pyszne!!!

Gotowaliśmy w dość spartańskich warunkach, trzeba było „zdobywać” miski, „walczyć” o stolnice, ale to wszystko nie przeszkadzało w profesjonalnej lekcji gotowania, którą zafundowała nam Kręglicka.

Był podział pracy, było spokojne tłumaczenie, dlaczego tak a nie inaczej, była szybka i świetnie zorganizowana wydawka 50 porcji. Wszystkie pierogi były gorące i moim zdaniem najlepsze z całego menu degustacyjnego przygotowanego w czasie tego slow wieczoru!

Jakby tego było mało przygotowaliśmy 3 wersje farszu! A to wszystko w 90 minut. Owszem rąk przy naszym stole było z 20 co zdecydowanie pozwoliło „wyrobić się” z lepieniem i całą resztą.

Składniki:

Farsz I


Się lepi i tak 150 razy....fot. D.Szymborska


Kasza gryczana ugotowana w mleku, ser biały (tłusty), pieprz, sól, cukier

Farsz II

Kasza gryczana ugotowana w mleku, ser biały, podsmażona na maśle cebula i boczek, sól, pieprz i cukier

Farsz III

Kasza gryczana ugotowana w mleku, ser biały, świeża mięta i tymianek, suszona mięta, pieprz, sól i cukier.

Ciasto
Mąka, woda i opcjonalnie jajko (bez soli!!)

Do podania:
Śmietana i mielone skwarki z boczku

Część naszego zespołu pod dowództwem Agnieszki fot. D.Szymborska


Przygotowanie:


Zagnieść ciasto, wyrobić i włożyć do woreczka na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto. Składniki farszu starannie wymieszać, ugnieść rękami. Ulepić pierogi. Wodę zagotować, posolić wrzucić do wrzątku pierogi, jak wypłyną gotować przez 2 minuty. Boczek usmażyć i zmielić – taką niby zasmażkę dodać do ugotowanych już pierogów.

Gotowa porcja 3 gryczanych pierogów fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa