Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wg. Agnieszki Kręglickiej
Przed "wydawką" fot. D.Szymborska |
Od listopada należę do Slow Food, ale jakoś nie po drodze mi było by
się spotkać z resztą ekipy z Warszawy. Ot warsztaty, kolacje to wszystko
kolidowało z zawodami sportowymi. Tym razem się udało i cały sobotni wieczór
poświęciłam na gotowanie w super towarzystwie.
Kipi kasza – to była nazwa warsztatów zorganizowanych przez warszawski
odział SF. Przyszło około 50 osób licząc dzieci. Podzieliliśmy się na siedem
podgrup – każda przygotowywała coś innego. Ja wybrałam gotowanie z Agnieszką
Kręglicką, oj i nie żałowałam bo nauczyłam się robić pierogi! I to jakie
pyszne!!!
Gotowaliśmy w dość spartańskich warunkach, trzeba było „zdobywać”
miski, „walczyć” o stolnice, ale to wszystko nie przeszkadzało w profesjonalnej
lekcji gotowania, którą zafundowała nam Kręglicka.
Był podział pracy, było spokojne tłumaczenie, dlaczego tak a nie
inaczej, była szybka i świetnie zorganizowana wydawka 50 porcji. Wszystkie
pierogi były gorące i moim zdaniem najlepsze z całego menu degustacyjnego
przygotowanego w czasie tego slow wieczoru!
Jakby tego było mało przygotowaliśmy 3 wersje farszu! A to wszystko w
90 minut. Owszem rąk przy naszym stole było z 20 co zdecydowanie pozwoliło „wyrobić
się” z lepieniem i całą resztą.
Składniki:
Farsz I
Się lepi i tak 150 razy....fot. D.Szymborska |
Kasza gryczana ugotowana w mleku, ser biały (tłusty), pieprz, sól,
cukier
Farsz II
Kasza gryczana ugotowana w mleku, ser biały, podsmażona na maśle cebula
i boczek, sól, pieprz i cukier
Farsz III
Kasza gryczana ugotowana w mleku, ser biały, świeża mięta i tymianek,
suszona mięta, pieprz, sól i cukier.
Ciasto
Mąka, woda i opcjonalnie jajko (bez soli!!)
Do podania:
Śmietana i mielone skwarki z boczku
Część naszego zespołu pod dowództwem Agnieszki fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto, wyrobić i włożyć do woreczka na minimum 30 minut. Po
tym czasie rozwałkować ciasto. Składniki farszu starannie wymieszać, ugnieść
rękami. Ulepić pierogi. Wodę zagotować, posolić wrzucić do wrzątku pierogi, jak
wypłyną gotować przez 2 minuty. Boczek usmażyć i zmielić – taką niby zasmażkę
dodać do ugotowanych już pierogów.
Gotowa porcja 3 gryczanych pierogów fot. D.Szymborska |
Uzywaliscie kaszy palonej czy białej?
OdpowiedzUsuńgryczanej :)
UsuńUwielbiam te pierogi są nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńteż lubię pierogi ale dopiero uczę się jak je robić :)
Usuń