Sorbet buraczano czekoladowy do gęsiny
Fikuśna przystawka fot. D.Szymborska |
Dziś uczyłam się gotować u Pawła Kibarta. W Akademii Smaku przy Alejach
Jerozolimskich w Warszawie. Super warsztaty, mimo, że temat dla mnie trudny –
łączenie czekolady z daniami głównymi i przystawkami. Była też sekcja
cukiernicza, tą akurat ominęłam bo ja za pieczeniem nie przepadam. A piekarniki
jakoś mnie nie lubią.
Uczyłam się robić sorbet z buraków z czekoladą, coś co zamierzam
powtórzyć u siebie w domu! Tak mi to smakowało! Reszta dania klasyczna –
wędzona gęś, szpinak w liściach i pęczak dodatkowo prażony. To łatwo zrobić, z
sorbetem jest już trochę więcej roboty.
Składniki (na sorbet burczano czekoladowy):
Gęsina, pęczak, szpinak i TEN sorbet fot. D.Szymborska |
·
Sok z buraków (myśmy wyciskali,
ale po uzgodnieniach z Pawłem, myślę, że z braku działającej wyciskarki w domu
użyję soku jednodniowego, który można kupić w sklepie),
·
Anyż (w gwiazdkach),
·
Lód (dużo),
·
Tarta czekolada (w czasie
warsztatów używaliśmy Wawel 70% z pomarańczą).
Przygotowanie:
Sok wycisnąć, przelać do garnka, dodać anyż i długo gotować tak by
zredukować sok w około 70%. Następnie sok przelać do miski i schłodzić (można w
lodówce albo na lodzie). Czekoladę utrzeć (drobne oczka tarki). Do blendera
wrzucić lód, wlać sok i dosypać czekolady. Zblendować, przełożyć do miski i
włożyć na chwilę do zamrażalnika. Nakładać łyżkami – łódeczki.
Świetnie komponuje się z wędzoną gęsiną.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie może obs za obs ? :)
http://heartgulmira.blogspot.com/
Bardzo elegancki dodatek :)
OdpowiedzUsuń