11 lutego 2015

Kasza owsiana z sosem

Kasza owsiana z sosem fot. D.Szymborska


Dalej w temacie kaszy, nigdy wcześniej nie jadłam kaszy owsianej. 376kcal na 100g, tłuszczu 6,9g, błonnika 3,7g, białka 12g.  Wyglądem przypomina trochę prażony ryż. Ugotowałam a potem jeszcze podprażyłam na patelni teflonowej.

Kasza bardzo smaczna, ziarenka oddzielne, troszkę chrupiące. Kolejna alternatywa dla węglowodanów z makaronu.

Połączenie z sosem pieczarkowym bardzo smaczne. Ot proste jedzenie, a nowy smak!

O kaszy owsianej wcześniej czytałam w książce Dieta PrzyśpieszającaMetabolizm, tam była „reklamowana” jako właśnie jeden z produktów pobudzających metabolizm.


Przepis na sos TUTAJ, kaszę kupiłam w zwykłym supermarkecie więc myślę, że wcześniej jej po prostu musiałam nie zauważyć na półce, albo właśnie zaczyna się jej popularność, bo na Zachodzie jest to znana i lubiana kasza, która występuje w wielu przepisach. 

U nas jak czytałam owsem karmi się zwierzęta i może dlatego ta kasza do zbyt popularnych nie należy.

1 komentarz:

  1. ostatnio robiłam ciasto na słodko z kaszy owsianej, ale z chęcia wypróbowałabym ją też w wytrawnym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa