Kasza owsiana z sosem
Kasza owsiana z sosem fot. D.Szymborska |
Dalej w temacie kaszy, nigdy wcześniej nie jadłam kaszy owsianej.
376kcal na 100g, tłuszczu 6,9g, błonnika 3,7g, białka 12g. Wyglądem przypomina trochę prażony ryż.
Ugotowałam a potem jeszcze podprażyłam na patelni teflonowej.
Kasza bardzo smaczna, ziarenka oddzielne, troszkę chrupiące. Kolejna
alternatywa dla węglowodanów z makaronu.
Połączenie z sosem pieczarkowym bardzo smaczne. Ot proste jedzenie, a
nowy smak!
O kaszy owsianej wcześniej czytałam w książce Dieta PrzyśpieszającaMetabolizm, tam była „reklamowana” jako właśnie jeden z produktów pobudzających
metabolizm.
Przepis na sos TUTAJ, kaszę kupiłam w zwykłym supermarkecie więc myślę,
że wcześniej jej po prostu musiałam nie zauważyć na półce, albo właśnie zaczyna
się jej popularność, bo na Zachodzie jest to znana i lubiana kasza, która
występuje w wielu przepisach.
U nas jak czytałam owsem karmi się zwierzęta i
może dlatego ta kasza do zbyt popularnych nie należy.
ostatnio robiłam ciasto na słodko z kaszy owsianej, ale z chęcia wypróbowałabym ją też w wytrawnym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń