Kasza, indyk i pietruszka – wiejska, prosta kolacja
Najprościej i najsmaczniej fot. D.Szymborska |
Dla tych co głodni po treningu, dla tych co się im śpieszy, wreszcie
dla tych co potrzebują węglowodanów a nie chcą jeść makaronu. Może być też dla
tych co kalorie liczą, z pewnością dla tych co lubią smaczne kolacje! Wreszcie
to danie dla tych co nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin i nie
chcą się uczyć gotowania. Jest to też
kolacja z tych co się zawsze udaje – nie ma co zepsuć!
Węgle – kasza jęczmienna, wiejska,
Białko – filet z piersi indyka,
Witaminy – świeża natka pietruszki, pomidorki koktajlowe.
Stopień trudności – 2 (w skali od 1 do 10 – trzeba włączyć palniki i
mieć garnek i patelnię i talerz po sobie umyć)
Stopień smaczności – 8 (w skali od 1 do 10 – smaki dobrze dobrane, ale
bez zaskoczeń, klasycznie do bólu)
Składniki (na 2 porcje):
·
1 woreczek kaszy jęczmiennej
wiejskiej,
·
200g filetu z piersi indyka (nie
mam pojęcia czy był wybiegany bo kupowałam w osiedlowym sklepiku),
·
12 pomidorków koktajlowych,
·
natka pietruszki,
·
sól, pieprz, przyprawy do mięsa
(najlepiej własne mieszanki bo w kupnych to różne różności – czyli sztuczności
są!),
·
oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę, dodać ODROBINĘ soli bo inaczej kasza będzie za
słona i niejadalna. Gotować przez 15 minut. Odcedzić i podsmażyć na patelni
teflonowej, dodać posiekaną pietruszkę. Indyka usmażyć na oliwie z przyprawami.
Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz