11 lutego 2015

Sos pieczarkowy – dla początkujących


Sos pieczarkowy ze śmietaną fot. D.Szymborska


O tej samej książce kucharskiej rozmawiałam z dwoma dziewczynami – jedna gotuje, eksperymentuje, druga czasem do kuchni wejdzie. Pierwsza opinia – jak można dawać tak proste przepisy, przecież każdy umie zrobić jajecznicę. Druga opinia – w końcu wszystko omówione, jak gotować jak się dopiero zaczyna!

Właśnie, kiedyś trzeba zacząć. Jakoś szybko się zapomina, że przecież nie od razu umiało się gotować. Ba ja nawet uważam, że całe życie człowiek się uczy w kuchni, przychodzą, odchodzą nowe smaki, pojawiają się nowe techniki, od innych się odchodzi.

Stąd pomysł na serię „dla początkujących”. Będą to przepisy na dania oczywiste, dla tych co gotują i na dania klasyczne dla tych co dopiero zaczynają.

Zaczynam od sosu pieczarkowego, bo pasuje do makaronu, ryżu, kaszy – jednym słowem jest uniwersalny.

Czas przygotowania – 30 minut.
Stopień trudności – 2 (w skali do 10)
Składniki (na rondel pełen sosu, co przekłada się na 4 porcje z makaronem lub ryżem):


·      800g pieczarek,
·      3 szalotki,
·      100ml śmietany (w kartoniku 30 lub 36%),
·      pieprz, sól,
·      masło.

Uniwersalny sos, który do wszystkie (prawie) pasuje fot. D.Szymborska

Przygotowanie:

Pieczarki umyć i obrać ze skórki. To drugie nie jest konieczne, ja tak robię bo się przyzwyczaiłam. Pieczarki pokroić na ćwiartki. 

Kroimy cały grzyb – kapelusz z nóżką. Gdy wszystkie pieczarki są pokrojone na głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła. Czekamy aż się rozpuści. 

Wsypujemy pieczarki, mieszamy. Pieczarki wydzielają bardzo dużo płynu w czasie duszenia – to jest normalne. Trzeba go odparować, potem grzyby posolić, dodać śmietanę i doprawić pieprzem. 

Zmniejszyć „ogień” i dusić pod przykryciem. Co pewien czas mieszać. Po jakiś 15 minutach sos jest gotowy. Można go podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. 

Jeżeli zależy nam na tym by dodać do niego mięso, to na oddzielnej patelni na oliwie można usmażyć filet z piersi kurczaka, pokrojony w kostkę (trzeba posolić i dodać pieprzu). Potem mięso można wymieszać z sosem.

Do sosu pieczarkowego super pasuje siekana natka pietruszki – nie tylko ślicznie wygląda ale jest uzupełnieniem smakowym.

1 komentarz:

  1. Ostatnio chłopak mi zrobił na obiad: pieczoną karówkę w marynacie staropolskiej, ryż i właśnie sos pieczarkowy - mniam :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa