Krem warzywny z płatkami migdałów
Pyszna zupa fot. D.Szymborska |
Mogłaby być zwykła jarzynówka tylko po co? Jak może być smaczniej!
Takie małe dodatki a tak zmieniają smak.
Po pierwsze rosół dziś gotowałam na kościach cielęcych, które wcześniej
upiekłam w piekarniku, po drugie dodałam prażone płatki migdałów.
Efekt? Zjadłam pyszną zupę i mam jeszcze tyle w lodówce… że muszę tylko
wymyślić na co zmienię migdały i jutro będę miała pyszny lunch.
Czas na gotowanie rosołu mam tylko w weekendy bo trzeba być przez kilka
godzin w domu, ale warto – mam zapas na kilka dni. Do tego rosół mrożę, dzięki
temu gdy się śpieszę w tygodniu wiem, że mogę ugotować sobie zupę w kilkanaście
minut.
Składniki na 6 litrów rosołu:
·
350g kości cielęcych,
·
2 marchewki,
·
2 pietruszki,
·
3 gałązki selera naciowego,
·
¼ selera,
·
1 por,
·
5 ziarenek ziela angielskiego,
·
3 listki laurowe,
·
4 łyżeczki soli,
·
płatki migdałowe (30g)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do maksimum, umyte kości ułożyć w naczyniu
żaroodpornym, piec przez około godzinę, uważać, żeby ich nie spalić.
Warzywa umyć i obrać. Zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu przez
kilka godzin. W czasie gotowania zbierać szumowiny (przy gotowaniu na pieczonych
kościach jest ich bardzo mało) tak samo jak tłuszcz. Wyciągnąć warzywa, rosół
przelać przez gazę, można mrozić.
Warzywa zmiksować, płatki migdałów podprażyć. Posypać zupę.
pyszny, pożywny krem, a dodatek płatków migdałowych to coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńNie lubię migdałów w takiej formie niestety :/
OdpowiedzUsuń