Zapiekanka jajeczna z groszkiem (bez tłuszczu)
Miała być znów frittata ale mi mikser spadł i delikatnie mówiąc
trzepaczka do bicia piany skończyła swój żywot. A siły po basenie w rękach nie
mam tyle, żeby stać z ręczną i ubić sobie sztywną pianę…. To zmodyfikowałam
pomysł na lunch. Upiekłam sobie zapiekanki jajeczne z groszkiem. Pysznie!
Wszystko co zielone kojarzy mi się z wiosną, a groszek, mimo, że z
puszki też! Kalorii tyle ile w dwóch jajkach i groszku czyli niedużo! Jedna
porcja to mniej niż 200kcal – pysznych kalorii!
Składniki (na dwie zapiekanki z naczyniek o średnicy około 10 cm):
Naprawdę dodałam groszek fot. D.Szymborska |
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
mała puszka groszku gotowanego na
parze,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury. Oddzielić żółtka od
białek. Ubić trzepaczką lekką pianę z białek, połączyć z żółtkami. Doprawić
solą i pieprzem. W naczyniach żaroodpornych ułożyć groszek, delikatnie wlać
masę jajeczną. Piec aż się wierzch zrumieni. Podawać posypane świeżo mielona
solą.
uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńKurcze nie mam piekarnika ... Ale musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa to bym jeszcze jakoś dodała pieczarki *-*
_______________________________________________________________________
Zapraszam na mój blog o zdrowym trybie życia
Nie jadłam takiego zapiekańca :)
OdpowiedzUsuń