27 lutego 2015

Zapiekanka jajeczna z groszkiem (bez tłuszczu)

Takie śliczne 200kcal fot. D.Szymborska


Miała być znów frittata ale mi mikser spadł i delikatnie mówiąc trzepaczka do bicia piany skończyła swój żywot. A siły po basenie w rękach nie mam tyle, żeby stać z ręczną i ubić sobie sztywną pianę…. To zmodyfikowałam pomysł na lunch. Upiekłam sobie zapiekanki jajeczne z groszkiem. Pysznie!

Wszystko co zielone kojarzy mi się z wiosną, a groszek, mimo, że z puszki też! Kalorii tyle ile w dwóch jajkach i groszku czyli niedużo! Jedna porcja to mniej niż 200kcal – pysznych kalorii!

Składniki (na dwie zapiekanki z naczyniek o średnicy około 10 cm):



Naprawdę dodałam groszek fot. D.Szymborska


·      2 jajka od wybieganych kur,
·      mała puszka groszku gotowanego na parze,
·      sól, pieprz.

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury. Oddzielić żółtka od białek. Ubić trzepaczką lekką pianę z białek, połączyć z żółtkami. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniach żaroodpornych ułożyć groszek, delikatnie wlać masę jajeczną. Piec aż się wierzch zrumieni. Podawać posypane świeżo mielona solą.

3 komentarze:

  1. Kurcze nie mam piekarnika ... Ale musi być pyszne :)
    Ja to bym jeszcze jakoś dodała pieczarki *-*

    _______________________________________________________________________

    Zapraszam na mój blog o zdrowym trybie życia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiego zapiekańca :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa