26 lutego 2015

Szybkie kluski z chipsami szałwiowymi i serem gruyere

4 składniki wystarczą by makaron był przepyszny fot. D.Szymborska


To, że nie jem pszennego makaronu nie oznacza, że go nie przygotowuję. 

Zanim przepis to tylko szybka uwaga; nie cierpię ludzi, którzy swoją dietą męczą innych, a najbardziej domowników. Spasło się? Twoja wina, Ty się odchudzaj, ale inni przez to nie powinni cierpieć. 

Oczywiście zdrowe jedzenie nikomu nie zaszkodziło, ale zmienianie kogoś nawyków żywieniowych „pod dietę” jednej osoby to zachowanie egoistyczne. Tyle tytułem wstępu do 15 minutowego przepisu na super kluski z szałwią.

Czas przygotowania – 15 minut!



Pyszny i wytrawny makaron z szałwią fot. D.Szymborska
Składniki:

·      Minimum jedna doniczka szałwii, jak jest więcej listków to tylko lepiej,
·      Masło,
·      Filet z kurczaka zagrodowego,
·      Ser gruyere,
·      Makaron,
·      Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Zanim zaczniemy gotować upewnijmy się, że mamy ręczniki papierowe – one są niezbędne do odtłuszczenia chipsów szałwiowych.


Wodę zagotować, osolić i wrzucić makaron i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser utrzeć na tarce. Na jednej patelni usmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę (dodać sól i pieprz). Na drugiej teflonowej patelni usmażyć chipsy szałwiowe – listki mają pływać w rozgrzanym maśle. Wyciągnąć je delikatnie szczypcami i ułożyć na ręczniku papierowym. Gdy makaron jest ugotowany delikatnie wymieszać go z chipsami, serem i kurczakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa