Szybkie kluski z chipsami szałwiowymi i serem gruyere
4 składniki wystarczą by makaron był przepyszny fot. D.Szymborska |
To, że nie jem pszennego makaronu nie oznacza, że go nie przygotowuję.
Zanim przepis to tylko szybka uwaga; nie cierpię ludzi, którzy swoją dietą
męczą innych, a najbardziej domowników. Spasło się? Twoja wina, Ty się
odchudzaj, ale inni przez to nie powinni cierpieć.
Oczywiście zdrowe jedzenie
nikomu nie zaszkodziło, ale zmienianie kogoś nawyków żywieniowych „pod dietę”
jednej osoby to zachowanie egoistyczne. Tyle tytułem wstępu do 15 minutowego
przepisu na super kluski z szałwią.
Czas przygotowania – 15 minut!
Pyszny i wytrawny makaron z szałwią fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
Minimum jedna doniczka szałwii,
jak jest więcej listków to tylko lepiej,
·
Masło,
·
Filet z kurczaka zagrodowego,
·
Ser gruyere,
·
Makaron,
·
Sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zanim zaczniemy gotować upewnijmy się, że mamy ręczniki papierowe – one
są niezbędne do odtłuszczenia chipsów szałwiowych.
Wodę zagotować, osolić i wrzucić makaron i ugotować zgodnie z przepisem
na opakowaniu. Ser utrzeć na tarce. Na jednej patelni usmażyć kurczaka
pokrojonego w kostkę (dodać sól i pieprz). Na drugiej teflonowej patelni
usmażyć chipsy szałwiowe – listki mają pływać w rozgrzanym maśle. Wyciągnąć je
delikatnie szczypcami i ułożyć na ręczniku papierowym. Gdy makaron jest
ugotowany delikatnie wymieszać go z chipsami, serem i kurczakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz