Stek z tuńczyka z kaszą mazurską
Stek z kaszą mazurską na sosie z anchois, pomidorków, bazylii i oliwek fot. D.Szymborska |
Po tygodniu polenty, risotto i dużej ilości gotowanych warzyw i mięs
czas na „moje” kasze.
Dziś mazurska (jęczmienna), do tego stek z tuńczyka z cudownym sosem z
pomidorków koktajlowych, oliwek, sardeli i świeżej bazylii. Autorem przepisu na
stek jest Jamie Olivier – czyli proste do przygotowania danie o rewelacyjnym
smaku!
Usprawnień, modyfikacji oczywiście było kilka, a połączenie z kaszą
mazurską – świetne i bardzo trafione! Ryż byłby za suchy, makaronu nie jem, a
te ziarenka, słone do dużego kawałka ryby – świetnie!
Energia wraca! W końcu zadbałam o swoje nogi – jak się przekonałam w
Dolomitach, nie zawsze buty biegowe dają radę w zimie, czasem dobrze jest ubrać
coś cieplejszego! Teraz to czekam na zimę, żeby sprawdzić czy rzeczywiście
Salomon wywiązuje się z gwarancji – ma mi być ciepło w stopy do minus 18!
A przepis dla dwóch osób przedstawia się następująco:
Składniki:
·
2 steki z tuńczyka (jeżeli używamy
mrożonych TO KONIECZNE jest ich rozmrożenie i cierpliwość – muszą być w
temperaturze pokojowej jak je będziemy układać na patelni),
·
3 ząbki czosnku (posiekane),
·
200g pomidorków koktajlowych,
·
150g czarnych oliwek (bez zalewy,
porwanych palcami),
·
sok z jednej cytryny,
·
łyżka oregano (suszonego),
·
świeża bazylia – jedna doniczka,
·
oliwa,
·
4 anchois,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 70 stopni. Kaszę ugotować, odcedzić i podsmażyć
na teflonowej patelni, tak by była ciepła gdy ryba i sos będą gotowe. Na oliwie
usmażyć steki, które wcześniej należy starannie oprószyć solą, pieprzem i
oregano. Smażyć po jednej minucie na stronę (może chwileczkę mniej, ale nie
więcej). Steki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika. Przygotować sos: na oliwie
usmażyć czosnek, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, oskubać listki z
bazylii, zostawić kilka do przybrania. Usmażyć pomidorki z czosnkiem, bazylią,
anchois, dodać cytrynę, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać. Ja
podałam z kaszą mazurką, ale wiem (bo już tak jadłam), że świetnie stek pasuje
do makaronu! Nałożyć na talerz sos, kaszę i na sosie położyć kawałki tuńczyka.
A co z tym piekarnikiem? ;)
OdpowiedzUsuńjak wkładamy tuńczyka do naczynia żaroodpornego to potem do piekarnika:) dopisałam, żeby było jasno co i jak zrobić:) bardzo smacznie wychodzi:) jak to mówią a bardziej piszą - POLECAM :)
Usuń