1 lutego 2015

Stek z tuńczyka z kaszą mazurską

Stek z kaszą mazurską na sosie z anchois, pomidorków, bazylii i oliwek fot. D.Szymborska


Po tygodniu polenty, risotto i dużej ilości gotowanych warzyw i mięs czas na „moje” kasze.

Dziś mazurska (jęczmienna), do tego stek z tuńczyka z cudownym sosem z pomidorków koktajlowych, oliwek, sardeli i świeżej bazylii. Autorem przepisu na stek jest Jamie Olivier – czyli proste do przygotowania danie o rewelacyjnym smaku!

Usprawnień, modyfikacji oczywiście było kilka, a połączenie z kaszą mazurską – świetne i bardzo trafione! Ryż byłby za suchy, makaronu nie jem, a te ziarenka, słone do dużego kawałka ryby – świetnie!

Energia wraca! W końcu zadbałam o swoje nogi – jak się przekonałam w Dolomitach, nie zawsze buty biegowe dają radę w zimie, czasem dobrze jest ubrać coś cieplejszego! Teraz to czekam na zimę, żeby sprawdzić czy rzeczywiście Salomon wywiązuje się z gwarancji – ma mi być ciepło w stopy do minus 18!

A przepis dla dwóch osób przedstawia się następująco:



Składniki:

·      2 steki z tuńczyka (jeżeli używamy mrożonych TO KONIECZNE jest ich rozmrożenie i cierpliwość – muszą być w temperaturze pokojowej jak je będziemy układać na patelni),
·      3 ząbki czosnku (posiekane),
·      200g pomidorków koktajlowych,
·      150g czarnych oliwek (bez zalewy, porwanych palcami),
·      sok z jednej cytryny,
·      łyżka oregano (suszonego),
·      świeża bazylia – jedna doniczka,
·      oliwa,
·       4 anchois,
·      sól, pieprz.

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 70 stopni. Kaszę ugotować, odcedzić i podsmażyć na teflonowej patelni, tak by była ciepła gdy ryba i sos będą gotowe. Na oliwie usmażyć steki, które wcześniej należy starannie oprószyć solą, pieprzem i oregano. Smażyć po jednej minucie na stronę (może chwileczkę mniej, ale nie więcej). Steki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika. Przygotować sos: na oliwie usmażyć czosnek, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, oskubać listki z bazylii, zostawić kilka do przybrania. Usmażyć pomidorki z czosnkiem, bazylią, anchois, dodać cytrynę, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać. Ja podałam z kaszą mazurką, ale wiem (bo już tak jadłam), że świetnie stek pasuje do makaronu! Nałożyć na talerz sos, kaszę i na sosie położyć kawałki tuńczyka.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. jak wkładamy tuńczyka do naczynia żaroodpornego to potem do piekarnika:) dopisałam, żeby było jasno co i jak zrobić:) bardzo smacznie wychodzi:) jak to mówią a bardziej piszą - POLECAM :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa