Łosoś z awokado i limonką – doskonała przystawka
Reszta na talerzu jest namalowana fot. D.Szymborska |
Z awokado w diecie trzeba uważać, 100g tego owocu to 160kcal i prawie
15g tłuszczu, nie całe 9g węglowodanów i 2g białka. Natomiast łosoś (też na
100g) to mniej niż 180kcal, dużo białka – 18g, mało węglowodanów – 4g i 10g
tłuszczu.
Jednym słowem taka przekąska, wsparta sokiem z limonki i solą morską to
potężna dawka zdrowej energii. A smak? Przepysznie!
Składniki (dla dwóch osób):
Pyszne połączenia smaków fot. D.Szymborska |
·
1 dojrzałe awokado (jak nie ma
takiego w domu, to nie przygotowujemy tej przystawki),
·
50g wędzonego łososia w plastrach
(tak jak ze wszystkim, i lepszy jakościowo łosoś tym smaczniejsza przystawka),
·
½ limonki,
·
sól morska.
Przygotowanie:
Awokado umyć, przekroić na pół i obrać ze skórki. Wyjąć pestkę, pokroić
w średniej grubości plastry.
Plastry łososia pokroić w paski. Zawinąć kawałki awokado. Skropić
sokiem z limonki, dodać świeżo mieloną sól morską.
Nadaje się jako przekąska w czasie imprez, może też być śniadaniem dla
tych co potrzebują dużo energii.
Świetnie wygląda, ale trasznie małą porcja :)
OdpowiedzUsuń