TRYB JASNY/CIEMNY

Zimowa zapiekanka makaronowa z karczochami

Niefotogeniczna zapiekanka wygląda tak, fotogenicznej nigdy jeszcze nie zapiekłam....fot. D.Szymborska


Kasza, kasza, najróżniejsze rodzaje, wiele wersji, ale to, że ja na diecie nie oznacza, że makaronu nie gotuję. Dostałam „zamówienie” na zapiekankę makaronową, z zastrzeżeniem, że bez pomidorów i bez sosów. Trudne zadanie, bo sucha, nielepiąca się zapiekanka to nic smacznego. Na szczęście wystarczająca ilość sera i karczochy, sprawiły, że zapiekanka wyszła pyszna. 

To nie jest danie, które da się przygotować w 30 minut, najpierw trzeba ugotować makaron a potem powoli zapiec w piekarniku. Jednak warto poświęcić ten czas, bo tak naprawdę to nie wymaga od nas zbytniej uwagi tylko obecności w okolicach kuchni żeby wszystkiego doglądać. To idealne paliwo dla tych co planują długie wybiegania w weekend. 

Przepis na 6 porcji ma tą zaletę, że zapiekankę można przechowywać w lodówce i potem powoli podgrzewać na patelni teflonowej na małym „ogniu” wtedy to jest szybkie danie po treningu! A zapomniałam dodać, że w „zamówieniu” było – koniecznie z mięsem – dlatego szynka konserwowa.

Składniki (na 6 porcji):


Węgle i nie tylko fot. D.Szymborska


·      500g makaronu – pełna dowolność, u mnie oznacza to łączenie otwartych paczek, wystarczy tylko popatrzeć na czas gotowania, najpierw wrzucić ten makaron, który wymaga najdłuższego gotowania a potem dorzucać kolejne,
·      250g szynki konserwowej w kawałku (pokroić w większą kostkę),
·      200g karczochów (ja miałam w puszcze, same serca, tyle, że w wodzie a nie w oleju),
·      200g sera do utarcia,
·      200g kukurydzy,
·      oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
·      sól.

Przygotowanie:


Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i skropić oliwą, żeby się nie posklejał. Ser utrzeć na tarce, karczochy pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć pokrojoną szynkę. Kukurydzę odcedzić. Rozgrzać piekarnik – od 150 do 180 stopni. Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą, układać warstwy, pamiętając o tym, że to ser ma je sklejać i być na wierzchu. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i piec w piekarniku aż ser na górze będzie lekko podpieczony. W zależności od mocy piekarnika to od 1.5 do 2 godzin. Podawać z sałatą z rukoli, można jeszcze posypać parmezanem na wierzchu.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa