Zimowa zapiekanka makaronowa z karczochami
Niefotogeniczna zapiekanka wygląda tak, fotogenicznej nigdy jeszcze nie zapiekłam....fot. D.Szymborska |
Kasza, kasza, najróżniejsze rodzaje, wiele wersji, ale to, że ja na
diecie nie oznacza, że makaronu nie gotuję. Dostałam „zamówienie” na zapiekankę
makaronową, z zastrzeżeniem, że bez pomidorów i bez sosów. Trudne zadanie, bo
sucha, nielepiąca się zapiekanka to nic smacznego. Na szczęście wystarczająca
ilość sera i karczochy, sprawiły, że zapiekanka wyszła pyszna.
To nie jest
danie, które da się przygotować w 30 minut, najpierw trzeba ugotować makaron a
potem powoli zapiec w piekarniku. Jednak warto poświęcić ten czas, bo tak
naprawdę to nie wymaga od nas zbytniej uwagi tylko obecności w okolicach kuchni
żeby wszystkiego doglądać. To idealne paliwo dla tych co planują długie
wybiegania w weekend.
Przepis na 6 porcji ma tą zaletę, że zapiekankę można
przechowywać w lodówce i potem powoli podgrzewać na patelni teflonowej na małym
„ogniu” wtedy to jest szybkie danie po treningu! A zapomniałam dodać, że w „zamówieniu”
było – koniecznie z mięsem – dlatego szynka konserwowa.
Składniki (na 6 porcji):
Węgle i nie tylko fot. D.Szymborska |
·
500g makaronu – pełna dowolność, u
mnie oznacza to łączenie otwartych paczek, wystarczy tylko popatrzeć na czas
gotowania, najpierw wrzucić ten makaron, który wymaga najdłuższego gotowania a
potem dorzucać kolejne,
·
250g szynki konserwowej w kawałku
(pokroić w większą kostkę),
·
200g karczochów (ja miałam w
puszcze, same serca, tyle, że w wodzie a nie w oleju),
·
200g sera do utarcia,
·
200g kukurydzy,
·
oliwa do wysmarowania naczynia
żaroodpornego,
·
sól.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i skropić oliwą, żeby się
nie posklejał. Ser utrzeć na tarce, karczochy pokroić. Na patelni rozgrzać
odrobinę oliwy i podsmażyć pokrojoną szynkę. Kukurydzę odcedzić. Rozgrzać
piekarnik – od 150 do 180 stopni. Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą,
układać warstwy, pamiętając o tym, że to ser ma je sklejać i być na wierzchu.
Przykryć zapiekankę folią aluminiową i piec w piekarniku aż ser na górze będzie
lekko podpieczony. W zależności od mocy piekarnika to od 1.5 do 2 godzin.
Podawać z sałatą z rukoli, można jeszcze posypać parmezanem na wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz