10 lutego 2015

Jaglanka z rukolą i jajkiem na szynce

Pysznie i bez dodatkowego tłuszczu fot. D.Szymborska


Kolejne wariacje jaglankowe. Tym razem walec  - jaglanka wymieszana z siekaną rukolą, włożona do foremki tak by jeść nie tylko pyszną kaszę ale też ładną formę. Do tego jajko też z foremki na chipsach z szynki serrano.

Taka alternatywa do frankfurterek z bagietką. Bardzo smaczna wersja. Na gorąco, ślicznie i do tego szybkie do przygotowania.

Ostatnio wszystko jest szybkie do przygotowania, bo jakoś dużo rzeczy jest do zrobienia a zależy mi na tym, by jedzenie dalej było smaczne. Ba jak się odchudzam to tym bardziej jedzenie musi być wyraziste bo a) porcje mniejsze b) jedzone w równych odstępach czasu – trzeba się nim maksymalnie nacieszyć!

A w weekend w Walentynki On The Run, a w niedzielę City Trail….jest co biegać!

Składniki:



·      1 jajko od wybieganej kury,
·      garść rukoli (umyta, posiekana),
·      50g kaszy jaglanej (po ugotowaniu).

Przygotowanie:

Potrzebne są dwie teflonowej patelnie – na jednej smażymy jajko i szynkę na drugiej podsmażamy ugotowaną wcześniej jaglankę.

Jest trochę zabawy z podaniem tego w walcowatych formach, ale przecież jemy też oczami!

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa