Kurczak w sosie cytrynowym z groszkiem cukrowym – Good Food Polska
Pyszne danie fot. D.Szymborska |
Uff pierwszy przepis i wyszło super smacznie! Wybrałam podobny do
takiego, który gotowałam dawno temu.
Wszystko się zgadzało, w kuchni spędziłam 30 minut, może trochę dłużej
bo musiałam jeszcze pozmywać. Nie zgodzę się natomiast, że jedzenia
wystarczyłoby dla 4 osób. Co to to, nie. Nie jestem też pewna, że jedna porcja
kosztowała mniej niż 10PLN, bo groszek cukrowy był z Kenii i do tanich nie
należał (do produktów sezonowych również nie, choć może sezon na niego jest
przez cały rok…w Afryce).
308 pysznych kalorii, w tym 34g białka, 21g węglowodanów i 10g
tłuszczu. Jak by to miała być etykieta to jeszcze trzeba by napisać uwagę, że
produkt zawiera miód, bo ktoś może być uczulony. Powinno też zostać dopisane –
PYSZNE! Choć to jakoś rzadko pojawia się na opakowaniach…a tym bardziej ciężko
przyczepić taką karteczkę do talerza….
Tym razem gotowała (w miarę) według przepisu, bo przecież zawsze można
trochę doprawić po swojemu, tym bardziej, że nie kupuję gotowych przypraw więc
nie miałam torebki – pięciu smaków. Trzeba było łączyć: goździki, pieprz, sól,
cynamon i anyż. Wolałam takie rozwiązanie niż mieszankę, która mogła zawierać
wszystko….i nie musiało to być naturalne.
Składniki (jak dla mnie i nawet na diecie to na 3 porcje maksymalnie):
Jak to się pisze na opakowaniu - propozycja podania fot. D.Szymborska |
·
3 filety z piersi kurczaka
(zagrodowego),
·
olej roślinny (u mnie
słonecznikowy),
·
mąka kukurydziana (używam tej z
M&S, bo smakuje inaczej i lepiej niż te inne do dostania w supermarketach),
·
250g groszku cukrowego,
·
zielona część z jednej dymki (do
posypania),
·
przyprawy (mieszanka pięciu smaków
albo własna kompozycja, jak u mnie)
Sos:
·
3 cytryny (jedną po umyciu i
sparzeniu kroimy w cieniutkie plasterki, z dwóch ucieramy skórkę i wyciskamy
sok),
·
1 łyżka sosu sojowego,
·
3 łyżki bulionu (czyli u mnie to
był mój rosół),
·
2 łyżki miodu (takie ze wsi
przywiezionego, od prawdziwych pszczół),
·
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
(rozpuścić w łyżce wody przed dodaniem do sosu)
·
utarty świeży imbir (kawałek
wielkości palca).
Wyszło "jak z obrazka" fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paski, wymieszać z przyprawami i oprószyć mąką kukurydzianą. Wymieszać
starannie wszystkie składniki sosu. Rozgrzać patelnię albo wok, dodać troszkę
oleju, usmażyć kurczaka. Jak patelnia jest mała to lepiej mięso smażyć partiami
tak by się nie posklejało. Groszek cukrowy starannie umyć. Jak już kurczak
będzie usmażony dodać groszek, wszystko starannie wymieszać na patelni, powoli
wlewać sos i starannie mieszać. Gotować przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
Dodać plasterki cytryny, gotować jeszcze chwilę, podawać z siekaną dymką.
Pięknie wygląda Twoje danie :)
OdpowiedzUsuńjak z obrazka w pisemku:) a w smaku SUPER!!!
UsuńWczoraj jechałyśmy razem metrem, w okolicach 17:30. Wracałam akurat z pracy. Błądzę oczami po ludziach i pach! O, chyba tę osobę skądś znam... hm... a może jest tylko podobna... W tym momencie wyciągnęłaś pisemko triathlonowe. O pomyłce nie mogło być mowy :D.
OdpowiedzUsuńDokładnie, jechałam na trening do Ronda 1, żeby sobie po schodach pobiegać. A gazetki triathlonowe uwielbiam i rzeczywiście czytam je w każdej wolnej chwili. Nie wiedziałam, że jestem tak rozpoznawalna z moją miłością do sportu :)
UsuńUwielbiam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńHi,
OdpowiedzUsuńVery Nice Post. I am very happy to see this post. Such a wonderful information to share with us.
Chef's Special Recipes
Tomatoes Recipes
Peppers Recipes
Cucumbers Recipes
Blueberries Recipes
Eggplants Recipes
Thank you