Zdrowe frytki? Tak z warzyw!!!
Moje pyszne frytki - czyli przyjemności dietetyczne fot. D.Szymborska |
Miałam ochotę na frytki, takie chrupiące, solone. Opcja dieta nie
wyklucza takiego „szaleństwa”. Można zjeść frytki pod warunkiem, że są zdrowe.
Tak naprawdę nic prostszego. Batat, marchewka i pietruszka. Wszystko pokrojone
w słupki. Pieczone na tyle długo w piekarniku by nie być surowym ale na tyle
krótko by chrupać. Do tego sól morska. Jak łatwo spełniać swoje zachcianki!
Składnik (na dwie porcje):
Z takiej porcji warzyw jak na dole uzyskujemy dwie takie mieseczki jak na zdjęciu fot. D.Szymborska |
Takie proste - takie pyszne fot. D.Szymborska |
·
1 batat,
·
2 marchewki,
·
3 pietruszki,
·
oliwa,
·
sól morska i pieprz ziarnisty (w
młynkach).
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do maksimum. Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki
równej wielkości. Blachę wyłożyć pergaminem. Warzywa skropić oliwą i wymieszać,
doprawić, wstawić do piekarnika. Zmniejszyć moc do 180 stopni. Piec tak długo
aż pietruszka na węższych końcach zacznie ciemnieć – oznacza to, że wszystkie
warzywa będą już nadawały się do jedzenia. Zajmie to około 15 do 20 minut.
Wszystko zależy od tego jak grubo je pokroimy. Przed podaniem ja (miłośniczka
soli) posypałam je jeszcze solą morską.
zdrowo i pysznie, takie propozycje lubię :)
OdpowiedzUsuńostatnio wszystko na szybko...ale na szczęście zdrowo :)
UsuńW życiu batata nie jadłam, trochę wstyd, co?;) Muszę to nadrobić!
OdpowiedzUsuńteraz już jest je łatwiej kupić w "zwykłych" sklepach, są bardzo smaczne, do tego wyglądają szałowo....
UsuńUwielbiam takie frytki :)
OdpowiedzUsuń