TRYB JASNY/CIEMNY

Zdrowe frytki? Tak z warzyw!!!

Moje pyszne frytki - czyli przyjemności dietetyczne fot. D.Szymborska


Miałam ochotę na frytki, takie chrupiące, solone. Opcja dieta nie wyklucza takiego „szaleństwa”. Można zjeść frytki pod warunkiem, że są zdrowe. Tak naprawdę nic prostszego. Batat, marchewka i pietruszka. Wszystko pokrojone w słupki. Pieczone na tyle długo w piekarniku by nie być surowym ale na tyle krótko by chrupać. Do tego sól morska. Jak łatwo spełniać swoje zachcianki!

Składnik (na dwie porcje):



Z takiej porcji warzyw jak na dole uzyskujemy dwie takie mieseczki jak na zdjęciu fot. D.Szymborska

Takie proste - takie pyszne fot. D.Szymborska


·      1 batat,
·      2 marchewki,
·      3 pietruszki,
·      oliwa,
·      sól morska i pieprz ziarnisty (w młynkach).

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do maksimum. Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki równej wielkości. Blachę wyłożyć pergaminem. Warzywa skropić oliwą i wymieszać, doprawić, wstawić do piekarnika. Zmniejszyć moc do 180 stopni. Piec tak długo aż pietruszka na węższych końcach zacznie ciemnieć – oznacza to, że wszystkie warzywa będą już nadawały się do jedzenia. Zajmie to około 15 do 20 minut. Wszystko zależy od tego jak grubo je pokroimy. Przed podaniem ja (miłośniczka soli) posypałam je jeszcze solą morską.


Komentarze

  1. zdrowo i pysznie, takie propozycje lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio wszystko na szybko...ale na szczęście zdrowo :)

      Usuń
  2. W życiu batata nie jadłam, trochę wstyd, co?;) Muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz już jest je łatwiej kupić w "zwykłych" sklepach, są bardzo smaczne, do tego wyglądają szałowo....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa