TRYB JASNY/CIEMNY

Grillowana sałata z sardelami i fetą

Genialna sałata - i w smaku i prostocie przygotowania fot. D.Szymborska


Super pyszne danie do przygotowania w 10 minut. Coś czym można zaimponować znajomym, coś co można przygotować mają zaledwie kilka rzeczy w lodówce. Jednym słowem przystawka idealna!

Jeżeli ktoś mówi, że nie umie gotować, należy przytaknąć i podsunąć mu ten mój przepis. Nie można (tak mi się przynajmniej wydaje) zepsuć tego dania. Składa się z trzech składników, a smakuje tak jakbyśmy właśnie zrobili sobie przerwę w czekaniu na inspektorów kulinarnych co mają nam gwiazdkę albo czapeczkę przyznać (w zależności od przewodnika).

Kończąc wstęp do przepisu, moim zdaniem naprawdę warto przygotować to danie, bo jest banalnie proste i wprost proporcjonalnie smaczne co niewymagające umiejętności kucharskich!

Oczywiście lubię przepisy, które stanowią wyzwanie, przy których co trzy sekundy trzeba zerkać do receptury, jednak czasem dobrze jest wypróbować coś co po prostu prostsze nie może być.



Składniki (dla jednej osoby):

·      Jedna malutka sałata rzymska (główka),
·      4 filety achovies,
·      kilka kawałeczków fety,
·      oliwa.

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową. Sałatę rzymską przekroić na ćwiartki (wzdłuż), grillować aż będzie lekko brązowa. Na tej samej patelni z boku grillować 4 filety sardeli. Przed podaniem odciąć twarde środki sałaty, podawać z achovies i kruszoną fetą. Nie trzeba solić, można skropić oliwą.

Zmywanie patelni, miski, widelca i noża jest dłuższym zajęciem niż przygotowanie tego dania!


Komentarze

  1. mmm, wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam anchois! :)
    takie sałaty to rzeczywiście chwila moment, to moje ulubione przepisy, mimo wyzwań przy reszcie.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem szybko znaczy smacznie....ale tylko czasem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa