TRYB JASNY/CIEMNY

Wiosenne śniadanie mocy

Wiosna ach to Ty fot. D.Szymborska


W tle twarożek z rzodkiewką – dietetyczna wersja bez śmietany, na drugim planie ogórek małosolny, na pierwszym omlet z 2 jajek od wybieganych kur z szynką i pomidorkami koktajlowymi.

Będzie energii na pół dnia. Wiosna w tym roku tak szaleje z pogodą, że mój organizm nie za bardzo za nią nadąża. Raz upał raz minusowe temperatury.

A takie, pyszne śniadanie pomoże w czasie długiego dnia. Jak zwykle zanim, ktoś zacznie wbijać jajka do miski – takie cudowne omlety to wychodzą na żelaznych patelniach! Takich, które można włożyć do piekarnika! Tak naprawdę to omlet bardziej się robi w piekarniku niż na palniku!

Składniki (na 1 osobę):


·      2 jajka od wybieganej kury,
·      odrobina masła,
·      2 pomidorki koktajlowe,
·      2 plastry szynki bez konserwantów,
·      1 ogórek małosolny,
·      3 łyżki półtłustego sera białego,
·      4 rzodkiewki.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarniki (na max). Na żelaznej patelni roztopić odrobinę masła. Wlać jajka, dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki i porwane plastry szynki. Poczekać aż zetnie się dół omletu i włożyć do piekarnika. W tym czasie utrzeć na tarce (drobne oczka) rzodkiewkę, wymieszać z serem białym. Dzięki temu, że nie odciskamy rzodkiewki to tworzy fajny serek i nie trzeba dodawać śmietany.


Dnia pełnego siły wszystkim życzę!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa