TRYB JASNY/CIEMNY

Włoskie roladki z kurczaka i szpinaku

Proste składniki - pyszny smak! fot. D.Szymborska


Mamma Mia to moja ulubiona, włoska książka kucharska. Super przepisy a bardziej opowieści kulinarne. Tym razem roladki z kurczaka, popularne w restauracjach, szykowne (no w miarę) a u mnie jakoś niespotykane na domowym talerzu.

Przepis zaskakująco prosty, przygotowanie szybkie, efekt super! Nie dowierzałam, że wystarczy piec 25 minut, wolałam użyć termometru – sprawdzić mięso, po to by przekonać się, że wystarczy piec przez….25 minut!

Ponieważ nie wszyscy moi czytelnicy startują w niedzielę, to myślę, że taki przepis można wykorzystać na weekendowy obiad. U nas serwowany był z różnymi dodatkami – kaszą gryczaną i puree z ziemniaków.

Nie mam pojęcia jakby się zachowywały w piekarniku zwykłe wykałaczki, dlatego użyłam metalowych szpikulców – jeden na roladkę wystarczył.

Składniki (na 6 roladek, 3 większe, 3 mniejsze):


W książce kucharskiej nie było "obrazka" więc nie wiem czy tak to miało wyglądać...w każdym razie wyglądało..fot. D.Szymborska

·      1 i ½ filetu z całej piersi wybieganego kurczaka,
·      garść świeżego szpinaku,
·      garść świeżego tymianku,
·      garść świeżego rozmarynu,
·      6 plastróch szynki jamon (miała być włoska ale ta hiszpańska w sklepie ładniej wyglądała),
·      oliwa,
·      sól.

A po przekrojeniu tak...fot. D.Szymborska

Przygotowanie:


Mięso umyć, spryskać oliwą i rozklepać tłuczkiem, tak by miało grubość około 0.5 cm  - czyli mocno rozklepać! Ułożyć na desce, skropić oliwą, doprawić solą, ułożyć umyte liście szpinaku, na to szynkę i zwinąć roladkę. Naczynie w którym będziemy piec roladki spryskać oliwą (uwielbiam teraz oliwę w sprayu!), ułożyć roladki. Każdą roladkę posypać rozmarynem (siekanym) i tymiankiem (bez gałązek). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec 25minut.  Podawać na liściu sałaty – tak było w przepisie włoskim, u nas jeszcze doszły ziemniaki i kasza gryczana.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa