TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka z krewetkami i brokułami

Pyszne składniki tworzą super całość fot. D.Szymborska


Nie jem makaronu pszennego, od 2 stycznia, ale to nie zmienia faktu, że inni go jedzą. A mnie zależy na tym, żeby było smacznie, inaczej i zdrowo.

Tym razem na zamówienie J. piekłam zapiekankę makaronową. Składniki na pierwszy rzut oka, tak średnio do siebie pasują, ale jak to się mówi w Top Chef – „smakiem się bronią”, oj bronią! Zapiekanka wyszła wybornie, mimo, że nie było w niej sosu tylko dwa rodzaje sera, to wcale nie była za sucha. Brokuły gotowałam na parze, dzięki temu smakowały jeszcze lepiej. Przepis jest na 6 porcji, bo to zapiekanka dla leniwych- na jedną kolację, potem do obiadówki (bo dobrze smakuje na zimno), wreszcie do podgrzania na patelni.


Się zapiekło na pysznie fot. D.Szymborska


Składniki (na 6 porcji):

·      250g krewetek koktajlowych (muszą być rozmrożone),
·      400g sera gouda,
·      75g gorgonzoli,
·      600g brokułów,
·      500g makaronu (u mnie różne, żeby pozbyć się tych pootwieranych opakowań, w których pozostało po kilkadziesiąt gramów),
·      puszka kukurydzy,
·      sól, pieprz, cukier.


Przygotowanie:


Brokuły rozdzielić na różyczki, ugotować na parze (ja do wody dodaję i sól i cukier, dzięki temu brokuły mają ładniejszy kolor), ser utrzeć, krewetki rozmrozić. Kukurydzę odcedzić. Makaron ugotować, odcedzić i skropić delikatnie oliwą – nie będzie się nam sklejał jak będziemy warstwy makaronu przekładać innymi składnikami. Ponieważ wytłukłam wszystkie naczynia żaroodporne to zapiekankę piekłam w patelni, którą mogę wstawić do piekarnika. Ułożyć warstwę makaronu, przełożyć serem żółtym, potem kukurydza, brokuły, kolejna warstwa makaronu, na górze ser żółty i gorgonzola. Rozgrzać piekarnik, naczynię (u mnie patelnie) przykryć i piec w temperaturze 250 stopni aż ser się rozpuści, na koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i pozwolić zbrązowieć serowi na górze. Zapiekanka smakuje świetnie zarówno na zimno jak i na gorąco. Można po wystudzeniu odkroić kawałek i podgrzać na patelni teflonowej pod przykryciem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa