TRYB JASNY/CIEMNY

Jajecznica drwala

Polski talerz, polska kiełbasa i polskie jajka od polskiej kury fot. D.Szymborska


Jajecznica drwala to danie regionalne. Pochodzi z Mazowsza. Kiedyś kiedy żubry spacerowały tutaj w stadach, a ich mięso nie było dziczyzną tylko zwykłym kotletem, jajecznica drwala była typowym śniadaniem. Puszczy już nie ma, knieje wyrąbane, znaczy się, że drwale mieli dużo siły. Energię czerpali z takich śniadań jak to.

Kiełbasa długodojrzewająca (nie z żubra, choć u nich to taka była popularniejsza), jajka od wybieganych kur (u nas to się podkreśla, choć wcześniej wszystkie kury były co najmniej średniodystansowe, a niektóre – jak gospodarstwo większe – to i długodystansowe biegi zagrodowe uskuteczniały), patelnia i średni ogień w kuchni.


Brody nie zapuściłam ale energii potrzebowałam bo dziś KGB biega dwie godziny po lesie, tym co pozostał po puszczy na Mazowszu….

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa