TRYB JASNY/CIEMNY

Baskijski przysmak bardziej dietetycznie

Pysznie i po baskijsku fot. D.Szymborska


Baskowie mieszkają w górach nad Oceanem. Euskadi czyli Kraj Basków leży na północnym wschodzie Hiszpanii i na północnym zachodzie Francji. Nazwa bloga zobowiązuje, żeby co pewien czas zjeść coś baskijskiego. Będąc na diecie nie jest łatwo bo, Baskowie jak to górale jedzą prosto i bardzo kalorycznie. Wcześniej dużo kalorii spali też w czasie działalności ETA, teraz nie jest tam już tak bombowo jak kiedyś było. 

Co nie znaczy, że górale nie potrzebują energii, oj potrzebują. Jedzą dużo mięsa (jagnięcina, drób, króliki), ryb (i owoców morza też – bo świeże, bo same w sieci wpływają), uwielbiają biały chleb a wszystko popijają winem i cydrem, nie rezygnują z mocnej kawy. 


Desery są super słodkie, dania główne super kaloryczne. Wszystko zgodnie ze Slow Foodowym pomysłem – przygotowywane przez półproduktów, od rolnika (co czasem oznacza od samego siebie) a wszystko spalane w czasie pracy i sportu. 

Na wsi w której długo mieszkałam, KAŻDY coś trenował, przeważało bieganie, rowery górskie, wspinaczka, pływanie w wodach otwartych, triathlon, a starsze panie po prostu spacerują….tak 10K pod górkę do sanktuarium na przykład…..można je próbować wyprzedzić rowerem ale są naprawdę szybkie…..

Kurczak po baskijsku jest prostym daniem, bardzo często podawany jest w klubach gastronomicznych, nie jest to trudne gotowanie, do tego można go włożyć do piekarnika, co pewien czas podlewać oliwą, a resztę czasu poświęcić na picie wina i rozmowy przy długich stołach w societadach.

U nas stół duży, kurczak pyszny a dla mnie w wersji mniej kalorycznej. To znaczy nie zjadałam skóry, ziemniaki jadłam tylko te, które nie piekły się w oliwie, odmówiłam sobie też cudownego sosiku do polania wszystkiego. Na szczęście mięso nie było suche w środku więc mimo braku sosu smakowało super. Do tego dobre liście sałat z roszponką i radiccho.


Dla spragnionych baskijskości przepis na kurczaka jest TUTAJ

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa