3 listopada 2014

Polewka jurajska – dwie wersje – regionalna i bardziej dietetyczna

Moja wersja polewki jurajskiej fot. D.Szymborska


Uwielbiam warsztaty kulinarne na których uczę się przygotowywać coś w wersji końcowej tak mi smakuje, że potem w domu sama to znów przyrządzam. Właśnie tak było z polewką jurajską. Pod koniec października w Hotelu Poziom 511 Grzesiek Miśta – szef kuchni uczył blogerów jak przygotowywać gęsinę i dania regionalne. Jednym z nich była polewka jurajska, ta w Podzamczu ogromnie mi smakowała ta w domu była mniej kaloryczna a równie smaczna!




Przepis szefa kuchni w restauracji w Hotelu Poziom 511 przedstawia się następująco:

Składniki:

·      „maślanka 1l,
·      250 ml. śmietany
·      150 g.  boczku wędzonego
·      1 czebula
·      sól, pieprz
·      0,300 ziemniaków
·      0,5 wywaru z gęsi
·      2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Cebulę i boczek  kroimy w drobna kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka, następnie smażymy na złoto i dolewamy maślankę śmietanę i wywar z gęsi, solimy, pieprzymy, , kiedy nam się to wszystko zagotuję robimy zaklepke z mąki  i wlewamy tak żeby maślanka też ie była za gęsta. Ziemniaki gotujemy, następnie ubijamy na puree, następnie robimy łezkę z puree wykładamy na talerz i zalewamy polewką, ziemniaki na górze posypujemy podsmażonym boczkiem.”

Polewka jurajska wg Grześka Miśty, Szefa Kuchni w Hotelu Poziom511 fot. D.Szymborska


A mój tak:

Składniki:
·      0.75l maślanki (Mrągowskiej),
·      100ml śmietany 30%,
·      150 boczku wędzonego,
·      2 cebule,
·      300g batatów,
·      0,7l bulionu z kaczki (cóż nie było gęsi to była kaczka),
·      sól i pieprz,
·      masło.

Przygotowanie:

Ugotować bulion z kaczki, na który składa się: młoda włoszczyzna, korpus kaczki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Rosół przecedzić przez gazę tak by był klarowny. Do rosołu dodać maślankę i śmietanę, zupę delikatnie podgrzewać. Boczek wytopić na skwarki przesmażyć z cebulą. Bataty ugotować i zrobić z nich purre z masłem. Część boczku dodać do zupy część zostawić do posypania batatów. Do talerza nałożyć purre z batatów, zalać zupą i posypać skwarkami.


Pyszna zupa w dwóch odsłonach, myślę, że będą jeszcze ją robić i pewno znowu trochę poeksperymentuję bo smakuje wyśmienicie. I co ważne, dla osób, takich jak ja co to nie lubią maślanki – nawet małego posmaku maślankowego nie ma! Smak najbardziej zbliżony do pierogów ruskich!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa