Wieprzowy gulasz na ciemnym piwie – danie flamandzkie
Gulasz po flamandzku fot. D.Szymborska |
Mamy sposób by to tłuste danie tłustym nie było. Warunek – trzeba mieć
dużo czasu! Najpierw już w czasie gotowania trzeba zbierać tłuszcz z
powierzchni, potem schłodzić gulasz. Włożyć do lodówki na kilka godzin (np. na
noc) następnie przed rozpoczęciem podgrzewania zebrać galaretowaty tłuszcz.
Efekt – pyszny i chudy gulasz o ciekawym aromacie ciemnego piwa! Swoją drogą
nie wiedziałam, że w puszkach Guinness’a są specjalne kuleczki! Serio! Warto
przeciąć puszkę by je zobaczyć!
Przepis z mocno eksploatowanej książki – Gotuj jak Top Chef. Autorem
przepisu jest Adrian Felis. Frytki zjedliśmy wcześniej!
Pomysł z chlebem tostowym nasmarowanym musztardą, jak to zwykli w
programie Top Chef, mówić kucharze – PETARDA!
Pysznie i nie tłusto fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
1kg karczku wieprzowego (pokroić w
kostkę ok 2cm),
·
3 cebule drobno pokrojone,
·
200g boczku,
·
3 marchewki pokrojone w talarki,
·
1l ciemnego piwa,
·
1.5l rosołu z kurczaka,
·
1 łyżka smalcu,
·
½ słoika musztardy
gruboziarnistej,
·
6 kromek chleba tostowego,
·
7 liści laurowych,
·
7 kuleczek ziela angielskiego,
·
2 gałązki świeżego tymianku,
·
oliwa, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Do brytfanki wrzucić boczek i wytopić (pokrojony w kostkę), dodać oliwę
i podsmażyć.
Dorzucić cebulę i marchewkę, smażyć dalej.
Przełożyć do innego
naczynia, w brytfance obsmażyć karczek na smalcu, najlepiej robić to partiami.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać mięso z warzywami, wlać piwo, odparować do
połowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Wlać rosół i gotować
na małym ogniu pod przykryciem.
Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie.
Z
kromek pieczywa tostowego odciąć skórkę, nasmarować z jednej strony musztardą,
ułożyć kromki musztardą do dołu na powierzchni gulaszu.
Poczekać aż chleb zmięknie
i zagęści gulasz.
Fajny pomysł na rozgrzewające danie, na obecną pogodę idealne i nietłuste :D
OdpowiedzUsuńtak dzięki temu "numerowi" ze zbieraniem tłuszczu - było dużo smaczniej:)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńi pysznie smakuje:)
Usuńciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńi wart go wypróbować :)
Usuń