Makaron ze szparagami i rukolą
Nie wygląda ale jak smakuje fot. D.Szymborska |
Bardzo lubię szparagi, wiem, że już po sezonie, na te nasze polskie ale
jak są ładne, nawet z Afryki to cóż, czemu ich dobrze nie ugotować?
Szparagi są pyszne ale są jednocześnie wymagające jeżeli chodzi o
przygotowanie. Niestarannie obrane – niesmaczne, bez odciętej końcówki –
niejadalne, rozgotowane – obrzydliwe, niedogotowane – jak bambus. Dlatego
trzeba do nich „z szacunkiem”.
Danie nie wygląda zbyt spektakularnie ale za to smakuje super. Coś na
kolację w tygodniu – idealne.
Składniki (na 4 porcje):
·
150g rukoli (im drobniejsza tym
będzie smaczniej),
·
pęczek białych szparagów,
·
1 limonka (ze skórką),
·
3 ząbki czosnku,
·
oliwa,
·
sól,
·
makaron – 400g,
·
filet z piersi kurczaka
zagrodowego – 350g,
·
świeżo tarty ser pecorino.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić i usmażyć na oliwie,
odstawić na bok. Czosnek posiekać drobno, usmażyć na oliwie i odstawić.
Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki, pozostałą część szparagów
pokroić na 3 części, każdą z nich przekroić wzdłuż. Rozgrzać oliwę smażyć na
niej szparagi przez chwilę, dodać posiekaną rukolę i czosnek, smażyć pod
przykryciem aż szparagi będą smaczne. Ugotować makaron, przed odcedzeniem
przelać 0.25ml wody z gotowania makaronu do garnuszka. Makaron odcedzić. Do
szparagów dodać trochę wody z makaronu, wymieszać z makaronem. Podawać ze
świeżo tartym serem.
To danie nie wygląda szałowo, ale jak to zwykli mówić w Top Chef –
broni się smakiem, oj broni….
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń