TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron ze szparagami i rukolą

Nie wygląda ale jak smakuje fot. D.Szymborska


Bardzo lubię szparagi, wiem, że już po sezonie, na te nasze polskie ale jak są ładne, nawet z Afryki to cóż, czemu ich dobrze nie ugotować?

Szparagi są pyszne ale są jednocześnie wymagające jeżeli chodzi o przygotowanie. Niestarannie obrane – niesmaczne, bez odciętej końcówki – niejadalne, rozgotowane – obrzydliwe, niedogotowane – jak bambus. Dlatego trzeba do nich „z szacunkiem”.

Danie nie wygląda zbyt spektakularnie ale za to smakuje super. Coś na kolację w tygodniu – idealne.




Składniki (na 4 porcje):

·      150g rukoli (im drobniejsza tym będzie smaczniej),
·      pęczek białych szparagów,
·      1 limonka (ze skórką),
·      3 ząbki czosnku,
·      oliwa,
·      sól,
·      makaron – 400g,
·      filet z piersi kurczaka zagrodowego – 350g,
·      świeżo tarty ser pecorino.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić i usmażyć na oliwie, odstawić na bok. Czosnek posiekać drobno, usmażyć na oliwie i odstawić. Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki, pozostałą część szparagów pokroić na 3 części, każdą z nich przekroić wzdłuż. Rozgrzać oliwę smażyć na niej szparagi przez chwilę, dodać posiekaną rukolę i czosnek, smażyć pod przykryciem aż szparagi będą smaczne. Ugotować makaron, przed odcedzeniem przelać 0.25ml wody z gotowania makaronu do garnuszka. Makaron odcedzić. Do szparagów dodać trochę wody z makaronu, wymieszać z makaronem. Podawać ze świeżo tartym serem.


To danie nie wygląda szałowo, ale jak to zwykli mówić w Top Chef – broni się smakiem, oj broni….

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa