BEZ GLUTENU – risotto na bulionie z kaczki
Risotto do najbardziej fotogenicznych potraw nie należy ale za to smakuje wyśmienicie fot. D.Szymbroska |
Kasze, ryż to właśnie teraz jest ich czas. Rozgrzewają, sycą i są
pyszne! Risotto – niby zwykłe z grzybami suszonymi i pieczarkami, jednak dzięki
dodaniu bulionu z kaczki ma dużo bardziej wyrazisty smak, aromat. Gotowane bez
soli – wystarczyła sól z rosołu.
Połączenie pieczarek z odrobiną suszonych grzybów – super prosty sposób
na to by risotto było naprawdę aromatyczne.
Uwaga to danie dla cierpliwych – bez dolewania i ciągłego mieszani nie
będzie dobrego risotto. Trzeba się nastać w kuchni, ale za to efekt – super smaczne
danie, które wbrew temu co czytałam, można podgrzewać i smakuje równie
wyśmienicie jak to przygotowywane przed podaniem.
Składniki:
· Garść suszonych grzybów – podgrzybków,
· 2 łyżki oliwy,
· 2 ząbki czosnku
(posiekane),
· 1 biała cebula,
· 250g pieczarek (brązowe są
trochę smaczniejsze),
· 350g ryżu do risotto,
· 200ml wytrawnego, białego
wina,
· 2 litry rosołu – bulion z
kaczki doda aromatu i uczyni risotto wystarczająco słonym,
· 3 łyżki siekanej
pietruszki,
· sól, pieprz i świeżo tarty
parmezan, masło,
· 500g filetu z piersi
kurczaka – usmażonego na oliwie i pokrojonego w cienkie plasterki,
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w gorącej
wodzie, przez minimum 10 minut. Dobrze osuszyć. Cebulę posiekać, czosnek drobno
posiekać. Rozgrzać masło na patelni dodać czosnek i cebulę i grzyby suszone
(pokrojone w paseczki). Podsmażyć, gdy cebula lekko się zrumieni dodać
pieczarki, smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać ryż, wmieszać starannie, wlać
wino. Mieszać aż do czasu gdy ryż wchłonie wino. Następnie dodawać po chochelce
rosołu (wrzącego) czekać aż ryż wchłonie płyn, mieszać. Ryż powinien być
miękki. Dodać kurczaka, wmieszać wszystko starannie. Po chwili dodać kilka
łyżek startego parmezanu i pietruszkę. Podawać ze świeżo mielonym pieprzem i
natką pietruszki (nie mieloną).
Przepis z BBC Food, oczywiście po naszych domowych modyfikacjach.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńmała podmianka bulionu a zupełnie inny smak:) polecam!
Usuń