TRYB JASNY/CIEMNY

BEZ GLUTENU – risotto na bulionie z kaczki

Risotto do najbardziej fotogenicznych potraw nie należy ale za to smakuje wyśmienicie fot. D.Szymbroska


Kasze, ryż to właśnie teraz jest ich czas. Rozgrzewają, sycą i są pyszne! Risotto – niby zwykłe z grzybami suszonymi i pieczarkami, jednak dzięki dodaniu bulionu z kaczki ma dużo bardziej wyrazisty smak, aromat. Gotowane bez soli – wystarczyła sól z rosołu.

Połączenie pieczarek z odrobiną suszonych grzybów – super prosty sposób na to by risotto było naprawdę aromatyczne.

Uwaga to danie dla cierpliwych – bez dolewania i ciągłego mieszani nie będzie dobrego risotto. Trzeba się nastać w kuchni, ale za to efekt – super smaczne danie, które wbrew temu co czytałam, można podgrzewać i smakuje równie wyśmienicie jak to przygotowywane przed podaniem.




Składniki:

·      Garść suszonych grzybów – podgrzybków,
·      2 łyżki oliwy,
·      2 ząbki czosnku (posiekane),
·      1 biała cebula,
·      250g pieczarek (brązowe są trochę smaczniejsze),
·      350g ryżu do risotto,
·      200ml wytrawnego, białego wina,
·      2 litry rosołu – bulion z kaczki doda aromatu i uczyni risotto wystarczająco słonym,
·      3 łyżki siekanej pietruszki,
·      sól, pieprz i świeżo tarty parmezan, masło,
·      500g filetu z piersi kurczaka – usmażonego na oliwie i pokrojonego w cienkie plasterki,

Przygotowanie:



Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, przez minimum 10 minut. Dobrze osuszyć. Cebulę posiekać, czosnek drobno posiekać. Rozgrzać masło na patelni dodać czosnek i cebulę i grzyby suszone (pokrojone w paseczki). Podsmażyć, gdy cebula lekko się zrumieni dodać pieczarki, smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać ryż, wmieszać starannie, wlać wino. Mieszać aż do czasu gdy ryż wchłonie wino. Następnie dodawać po chochelce rosołu (wrzącego) czekać aż ryż wchłonie płyn, mieszać. Ryż powinien być miękki. Dodać kurczaka, wmieszać wszystko starannie. Po chwili dodać kilka łyżek startego parmezanu i pietruszkę. Podawać ze świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki (nie mieloną).

Przepis z BBC Food, oczywiście po naszych domowych modyfikacjach.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa