Jajoburger - dietetyczna przekąska w 10 minut
Jajoburger - widok z góry fot. D.Szymborska |
Ostatnio rządzą proste przepisy! Dodatkowo te z cyklu – nie wyrzucam
jedzenia wszystko zjadam co kupię! Zostało trochę szpinaku, było jajko
wystarczyła foremka do wycinania ciastek i taki szałowy jajoburger trafił na
talerz a potem do żołądka!
Zero tłuszczu! Serio! Wszystko smażone na patelni teflonowej, do tego
jajko od wybieganej kury i jest super smacznie, zdrowo i energetycznie!
Jajoburger widok z boku fot. D.Szymborska |
Składniki (dla jednej osoby):
·
2 kromki pieczywa tostowego, ja
wybrałam wieloziarniste bez konserwantów,
·
1 jajko od wybieganej kury,
·
2 garście szpinaku w liściach (świeżego),
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Żeby uzyskać tak szałowy jajowaty wygląd dania koniecznie trzeba mieć
foremkę w kształcie koła – to w niej usmażymy jajko i to nią wytniemy koło w
kromce pieczywa tostowego.
Szpinak usmażyć na patelni, doprawić. Na drugiej patelni ułożyć foremkę
i wbić do niej jajko, doprawić. W tym samym czasie stostować dwie kromki.
Delikatnie wyciągnąć jajko z foremki, drugą stroną, foremki wyciąć koła w
chlebie. Ułożyć na jednej kromce szpinak, potem jajko, przykryć drugą kromką –
PYCHA!
tk maxx! piękny talerz! Żałuję, że tylko 1 wzięłam :(
OdpowiedzUsuńJajo burger wygląda przepysznie ;-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiści mega szybkie danie, mi zajeło niestety 15 minut :(
OdpowiedzUsuńhttp://fitfunmamarun.blogspot.com