Tagliatelle podgotowywane w rosole z łososiem
Pyszna micha makaronu fot. D.Szymborska |
Przepis zapowiadał się bardzo smacznie. Do tego informacja, że
przygotowanie zajmuje 20 do 25 minut. Super sprawa. Ze składnikami był mały
problem bo w okolicy dobrej wędzonej makreli to nie da się kupić. Trzeba było
zrobić podmiankę – świeży łosoś do usmażenia na patelni? Tak to było coś!
Przepis autorstwa Adriana Feliksa z drugiej edycji Top Chef. I od razu uwaga, może Top Chef uwinie się w 25 minut. Nam zajęło to zdecydowanie więcej czasu! Nie wspominając o takiej małej uwadze, że na liście produktów jest 0.5 litra rosołu. Cóż ja rosołu w 25 minut nie ugotuję. Na szczęście rosół był tylko do rozmrożenia….
Sam smak makaronu PYSZNY! Naprawdę dobre danie, które na szczęście
można podgrzewać, bo porcja przepisowa dla 4 osób okazała się całkiem spora!
Zmian kilka, podmiana oleju rzepakowego na oliwę, więcej przypraw i więcej
rosołu, reszta bez zmian nawet rzodkiewki były!
Przechowywanie natki pietruszki w wilgotnej gazecie przedłuża jej świeżość - pietruszki nie gazety oczywiście Fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
1 pęczek pietruszki (albo jedna
doniczka z pietruszką),
·
3 ząbki czosnku,
·
1l rosołu z kurczaka,
·
80ml oliwy,
·
250ml śmietany 30% (takiej w
kartoniku),
·
350g makaronu tagliatelle,
·
2 rzodkiewki,
·
400g surowego łososia,
·
2 pomidory (bez skórki),
·
1 cebula,
·
1 łodyga selera naciowego,
·
1 koper włoski,
·
1 brokuł (tylko kwiatki),
·
sól, pieprz,
·
tarty parmezan (100g).
Przygotowanie:
Pietruszkę zmiksować z czosnkiem i ciepłym rosołem. Odstawić na bok. Na
patelni rozgrzej oliwę, usmaż: cebulę, seler, koper. Smaż przez około 5minut.
Na drugiej patelni usmaż łososia. Do warzyw dodaj pomidory, brokuły i smaż
kolejne 5 minut. Na samym końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry rzodkiewki.
Przełóż do rondla i dolej rosołu zmiksowanego z pietruszką i czosnkiem. Gotuj
przez 3 minuty. Dodaj śmietanę, poczekaj aż sos zgęstnieje. Dorzuć część
startego parmezanu. Ugotuj makaron, odcedź i przełóż do rondla z sosem.
Starannie i delikatnie wymieszaj. Serwuj z kawałkami łososia i parmezanem do
posypania.
smacznie:)
OdpowiedzUsuńnawet bardzo:)
Usuń