TRYB JASNY/CIEMNY

Tagliatelle podgotowywane w rosole z łososiem


Pyszna micha makaronu fot. D.Szymborska


Przepis zapowiadał się bardzo smacznie. Do tego informacja, że przygotowanie zajmuje 20 do 25 minut. Super sprawa. Ze składnikami był mały problem bo w okolicy dobrej wędzonej makreli to nie da się kupić. Trzeba było zrobić podmiankę – świeży łosoś do usmażenia na patelni? Tak to było coś!

Przepis autorstwa Adriana Feliksa z drugiej edycji Top Chef. I od razu uwaga, może Top Chef uwinie się w 25 minut. Nam zajęło to zdecydowanie więcej czasu! Nie wspominając o takiej małej uwadze, że na liście produktów jest 0.5 litra rosołu. Cóż ja rosołu w 25 minut nie ugotuję. Na szczęście rosół był tylko do rozmrożenia….

Sam smak makaronu PYSZNY! Naprawdę dobre danie, które na szczęście można podgrzewać, bo porcja przepisowa dla 4 osób okazała się całkiem spora! Zmian kilka, podmiana oleju rzepakowego na oliwę, więcej przypraw i więcej rosołu, reszta bez zmian nawet rzodkiewki były!




Przechowywanie natki pietruszki w wilgotnej gazecie przedłuża jej świeżość - pietruszki nie gazety oczywiście Fot. D.Szymborska


Składniki:

·      1 pęczek pietruszki (albo jedna doniczka z pietruszką),
·      3 ząbki czosnku,
·      1l rosołu z kurczaka,
·      80ml oliwy,
·      250ml śmietany 30% (takiej w kartoniku),
·      350g makaronu tagliatelle,
·      2 rzodkiewki,
·      400g surowego łososia,
·      2 pomidory (bez skórki),
·      1 cebula,
·      1 łodyga selera naciowego,
·      1 koper włoski,
·      1 brokuł (tylko kwiatki),
·      sól, pieprz,
·      tarty parmezan (100g).

Przygotowanie:

Pietruszkę zmiksować z czosnkiem i ciepłym rosołem. Odstawić na bok. Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż: cebulę, seler, koper. Smaż przez około 5minut. Na drugiej patelni usmaż łososia. Do warzyw dodaj pomidory, brokuły i smaż kolejne 5 minut. Na samym końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry rzodkiewki. Przełóż do rondla i dolej rosołu zmiksowanego z pietruszką i czosnkiem. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj śmietanę, poczekaj aż sos zgęstnieje. Dorzuć część startego parmezanu. Ugotuj makaron, odcedź i przełóż do rondla z sosem. Starannie i delikatnie wymieszaj. Serwuj z kawałkami łososia i parmezanem do posypania.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa