TRYB JASNY/CIEMNY

Aglio olio – makaronowy przepis z Top Chef

Tak samo smaczny jak piękny  - najprostszy makaron fot. D.Szymborska


Czasem najprostsze jest najpyszniejsze. Dokładnie tak jest z tym makaronem. Niby przepis z tych najbardziej znanych – ot oliwa, parmezan, czosnek. Każdy taki makaron robił jak nic nie było w lodówce! Diabeł tkwi w szczegółach, tutaj może być diabelsko ostro i smacznie!

Przepis autorstwa Patrycji Wąsikowskiej. Gotowaliśmy już dwa razy i za każdym razem makaron smakował inaczej. Ilość składników dokładnie taka sama – raz ostro tak, że pali w gardle, za drugim razem wszechobecny czosnek. Jednak nie ma co się martwić bo dwa razy było super pysznie!

Przygotowanie zajmuje tyle ile zagotowanie wody i ugotowanie w niej makaronu.




Składniki (dla 4 osób):

·      400g makaronu spaghetti,
·      2 świeże posiekane papryczki chili (bez pestek oczywiście),
·      4 posiekane ząbki czosnku,
·      100ml oliwy (im lepsza tym lepszy makaron nam wyjdzie),
·      150g parmezanu (to nie jest potrawa niskokaloryczna),
·      1 pęczek albo jedna doniczka z pietruszką – posiekane listki bez łodyżek,
·      sól,
·      kilka porwanych plastrów szynki serrano (i to jest właśnie ten magiczny składnik) - 150g

Przygotowanie:


Wodę zagotować, osolić i ugotować w niej makaron. W rondelku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej papryczki (wtedy robią się mniej ostre), dodać czosnek i smażyć kilka sekund – by nie spalić. Odcedzić makaron, wymieszać z pietruszką, sosem i parmezanem.

Komentarze

  1. najbardziej to ciekawi mnie smak takiej szynki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo lubię jamon serrano :) jak ze wszystkim im lepszy, wyższy, dłużej leżakowany, z czarnych świń tym droższy.... warto spróbować tej słonej, suszonej szynki, polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa