Aglio olio – makaronowy przepis z Top Chef
Tak samo smaczny jak piękny - najprostszy makaron fot. D.Szymborska |
Czasem najprostsze jest najpyszniejsze. Dokładnie tak jest z tym
makaronem. Niby przepis z tych najbardziej znanych – ot oliwa, parmezan,
czosnek. Każdy taki makaron robił jak nic nie było w lodówce! Diabeł tkwi w
szczegółach, tutaj może być diabelsko ostro i smacznie!
Przepis autorstwa Patrycji Wąsikowskiej. Gotowaliśmy już dwa razy i za
każdym razem makaron smakował inaczej. Ilość składników dokładnie taka sama –
raz ostro tak, że pali w gardle, za drugim razem wszechobecny czosnek. Jednak
nie ma co się martwić bo dwa razy było super pysznie!
Przygotowanie zajmuje tyle ile zagotowanie wody i ugotowanie w niej
makaronu.
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu spaghetti,
· 2 świeże posiekane papryczki chili
(bez pestek oczywiście),
· 4 posiekane ząbki czosnku,
·
100ml oliwy (im lepsza tym lepszy
makaron nam wyjdzie),
·
150g parmezanu (to nie jest
potrawa niskokaloryczna),
·
1 pęczek albo jedna doniczka z
pietruszką – posiekane listki bez łodyżek,
·
sól,
·
kilka porwanych plastrów szynki
serrano (i to jest właśnie ten magiczny składnik) - 150g
Przygotowanie:
Wodę zagotować, osolić i ugotować w niej makaron. W rondelku rozgrzać
oliwę i obsmażyć na niej papryczki (wtedy robią się mniej ostre), dodać czosnek
i smażyć kilka sekund – by nie spalić. Odcedzić makaron, wymieszać z
pietruszką, sosem i parmezanem.
najbardziej to ciekawi mnie smak takiej szynki:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię jamon serrano :) jak ze wszystkim im lepszy, wyższy, dłużej leżakowany, z czarnych świń tym droższy.... warto spróbować tej słonej, suszonej szynki, polecam :)
Usuń