Strudel z gruszek ze śliwkami kalifornijskimi i lodami lawendowymi
Pyszny deser fot. D.Szymborska |
Nie piekę bo mi nie wychodzi. A dokładniej udaje mi się większość wypieków
zepsuć. W piekarniku lądują składniki do granoli, dopieka się kurczak, kaczka,
czasem „robi się” zapiekanka makaronowa. Tyle i aż tyle. Deser to zjem na
mieście. I taniej i smaczniej. Podobno pieczenie nie jest drogie, tak jest
tylko wtedy jak nie trzeba kupować WSZYSTKIEGO co akurat jest potrzebne do
upieczenia danego deseru. Począwszy od foremek a skończywszy na wszystkich
drobiazgach np. posypkach czy czymś podobnym.
Co innego warsztaty, tu można eksperymentować, liczyć na to, że prowadzący
kucharz wykaże się refleksem i dobrymi umiejętnościami i uratuje to, co ja,
bardzo się starając popsułam. Niektórym się udaje! Nie chodzi tu o mój brak
staranności i „małe zmiany”, które uwielbiam wprowadzać do zwykłych dań. Wiem,
że w cukiernictwie nie ma improwizacji co do receptury, no chyba, że jest się
zawodowym cukiernikiem. To „szkiełko i oko”, waga i precyzja.
Tutaj przepis Pawła Kibarta, stosując gotowe ciasto francuskie bardzo
przyśpieszamy nasze przygotowania. Lody robiliśmy w „maszynce” choć z
wcześniejszych warsztatów z Grześkiem Miśtą, wiem (bo sama sprawdziłam) lody
można zrobić też cierpliwie miksując i czekając aż zastygną w zamrażalniku.
Składniki:
·
„1 arkusz ciasta francuskiego
·
1 kg twardych gruszek
·
200 g cukru
·
200 g masła
·
50 g śliwek kalifornijskich
·
1 gwiazdka anyżu
·
1 liść laurowy
Lody
·
12 żółtek
·
1 l śmietany
·
300 g cukru
·
2 gałązki lawendy
Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na karmelu ze śliwkami, masłem,
z dodatkiem anyżu i liścia laurowego. Owoce wystudzić i rozłożyć na arkuszu
ciasta. Zawinąć. Śmietanę zagotować z lawendą i cukrem. Odstaw na 10 minut. Po
tym czasie odcedzić. Zagotować ponownie i zaparzyć żółtka. Zamrozić lody w
sorbetierze. Strudel piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gorący strudel
pokroić w grube plastry i podawać z lodami."
ale kusisz:)
OdpowiedzUsuń