Makaron ze szpinakiem i orzechami
Bardzo smaczny makaron z orzechami i szpinakiem fot. D.Szymborska |
Gdyby nie orzechy to bym polecała ten przepis jako szybki i wymagający
mało pracy w kuchni. Jednak jest inaczej – nie lubię skórki z włoskich orzechów
– efekt duuużo więcej czasu trzeba stać przy kuchennym blacie.
Są różne sposoby obierania orzechów włoskich ja wybrałam opcję –
zamoczyć we wrzątku. Działa, ale to zajęcie dla cierpliwych. Za to rekompensatą
spędzonego przy obieraniu czasu jest smak – bez cienia gorzkie nutki.
Taki power makaron na początek weekendu!
Składniki (dla 5 osób):
·
500g makaronu,
·
500g szpinaku w liściach (może być
mrożony, ale pod warunkiem, że nie jest mielony),
·
100g sera gorgonzola,
·
100ml śmietany 30%,
·
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
·
parmezan do posypania,
·
100g obranych orzechów włoskich do
posypania.
Przygotowanie:
Szpinak podsmażyć na odrobinie masła, dodać ser i śmietanę, gotować aż
ser się rozpuści, doprawić solą, pieprzem i gałką. Makaron ugotować. Orzechy
obrać ze skórki – warto za to „zabrać się” wcześniej bo przynajmniej dla mnie
to bardzo czasochłonne zajęcie. Makaron podawać posypany parmezanem
(opcjonalnie). Duża dawka dobrej energii i żelaza!
Komentarze
Prześlij komentarz