TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron ze szpinakiem i orzechami

Bardzo smaczny makaron z orzechami i szpinakiem fot. D.Szymborska


Gdyby nie orzechy to bym polecała ten przepis jako szybki i wymagający mało pracy w kuchni. Jednak jest inaczej – nie lubię skórki z włoskich orzechów – efekt duuużo więcej czasu trzeba stać przy kuchennym blacie.

Są różne sposoby obierania orzechów włoskich ja wybrałam opcję – zamoczyć we wrzątku. Działa, ale to zajęcie dla cierpliwych. Za to rekompensatą spędzonego przy obieraniu czasu jest smak – bez cienia gorzkie nutki.

Taki power makaron na początek weekendu!




Składniki (dla 5 osób):

·      500g makaronu,
·      500g szpinaku w liściach (może być mrożony, ale pod warunkiem, że nie jest mielony),
·      100g sera gorgonzola,
·      100ml śmietany 30%,
·      sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
·      parmezan do posypania,
·      100g obranych orzechów włoskich do posypania.

Przygotowanie:


Szpinak podsmażyć na odrobinie masła, dodać ser i śmietanę, gotować aż ser się rozpuści, doprawić solą, pieprzem i gałką. Makaron ugotować. Orzechy obrać ze skórki – warto za to „zabrać się” wcześniej bo przynajmniej dla mnie to bardzo czasochłonne zajęcie. Makaron podawać posypany parmezanem (opcjonalnie). Duża dawka dobrej energii i żelaza!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa