Zapiekana figa z mozzarellą
Super przystawka fot. D.Szymborska |
Super przekąska, przystawka i przepyszne danie. Przygotowanie zajmuje
zaledwie chwilę a efekt jest REWELACYJNY.
Przepis pochodzi z książki Gotuj jak
Top Chef, figa była częścią innego dania zaproponowanego przez Adama
Kowalewskiego.
Składniki (jedna przystawka):
·
Jedna figa,
·
Plaster mozzarelli,
·
Szynka serrano,
·
Folia aluminiowa.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Bardzo ważne jest to by figa była w
temperaturze pokojowej, jeżeli jest właśnie wyjęta z lodówki to trzeba ją
dłużej piec. To samo dotyczy mozzarelli. Figę trzeba naciąć tak jakbyśmy
chcieli ją pokroić w ćwiartki, nadziać mozzarellą i owinąć szynką lub włożyć
plastry do figi. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec minimum 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz