3 listopada 2014

Zapiekana figa z mozzarellą

Super przystawka fot. D.Szymborska


Super przekąska, przystawka i przepyszne danie. Przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę a efekt jest REWELACYJNY. 

Przepis pochodzi z książki Gotuj jak Top Chef, figa była częścią innego dania zaproponowanego przez Adama Kowalewskiego.

Składniki (jedna przystawka):

·      Jedna figa,
·      Plaster mozzarelli,
·      Szynka serrano,
·      Folia aluminiowa.





Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Bardzo ważne jest to by figa była w temperaturze pokojowej, jeżeli jest właśnie wyjęta z lodówki to trzeba ją dłużej piec. To samo dotyczy mozzarelli. Figę trzeba naciąć tak jakbyśmy chcieli ją pokroić w ćwiartki, nadziać mozzarellą i owinąć szynką lub włożyć plastry do figi. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec minimum 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa