Zdrowa zupa rybna czyli danie dla jaroszy
Poszłam na łatwiznę bo tahini kupne reszta bez półproduktów fot. D.Szymborska |
Już raz ją przygotowywałam, smakowała wtedy bardzo pikantnie. Drugie
podejście - zupełnie inny smak. Pyszna
ale delikatna zupa rybna. Zawsze mnie zastanawia, że jest kilka takich dań,
które za każdym razem smakują inaczej niezależnie od tego jak starannie
przestrzegam przepisu…zupa rybna według tej receptury do tego się zalicza.
Dużo zamieszania, miksowanie, gotowanie ale efekt wart czasu spędzonego
w kuchni! Do tego jeżeli zupę podgrzewamy powoli, delikatnie mieszając to
kawałki ryby się nie rozpadają!
Takie tłuszcze, takie omegi to super sprawa dla organizmu, do tego zupa
jest rozgrzewająca! Nie dodawałam imbiru, ale następny razem planuję zetrzeć
trochę albo galangalu albo imbiru – myślę, że będzie jeszcze smaczniej!
Składniki (dla 6 osób):
·
¼
szklanki oliwy (dziwny sposób podawania miary bo potem tą szklankę trzeba umyć
– wolę na łyżki to będzie jakieś 8 łyżek zupnych),
·
cebula
– posiekana,
·
2
łodygi selera naciowego,
·
marchewka,
·
6
ząbków czosnku,
·
4
pomidory,
·
3
łyżki octu jabłkowego,
·
skórka
z całej pomarańczy – tarta,
·
pół
pęczka kolendry,
·
¼
łyżeczki szafranu (namoczony wcześniej we wrzątku),
·
¼
łyżeczki kardamonu,
·
pieprz,
sól,
·
6
szklanek wody,
·
8
łyżek pasty sezamowej,
·
sok
z jednej cytryny,
·
0.6kg
dorsza,
·
9
krewetek – surowych czyli szarych,
·
natka
pietruszki.
Przygotowanie:
Pomidory
włożyć do wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę bez twardych części.
Marchewkę i seler naciowy obrać obieraczką i pokroić, cebulę posiekać, czosnek
posiekać. Pomarańczę umyć szczoteczką i zetrzeć jej skórkę na tarce.
W dużym
garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, seler, czosnek, smażyć około 10 minut.
Dodać pomidory, ocet jabłkowy, szafran, kardamon, kolendrę, skórkę
pomarańczową, gotować przez kolejne 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Wodę
zagotować i dolać wrzątek do zupy. Wszystko starannie wymieszać, gotować przez
15 minut.
Zdjąć garnek
z ognia dodać tahini (pastę sezamową), sok z cytryny. Wszystko zblendować.
Zagotować i dodać rybę i krewetki, gotować chwilę.
Można podawać
z natką pietruszki. Dla mnie zaletą zup rybnych jest możliwość podgrzewania,
zupa smaczna, lecz uwaga w mojej wersji wyszła dość ostra. Smak ciekawy,
niebanalny. Kolor taki jak zupy azjatyckie.
Przepis z
książki Gotuj Jak Top Chef, 100 mistrzowskich przepisów.
własnie szukałam przepisu na zupę rybną bo zostało mi ryby, chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuń