TRYB JASNY/CIEMNY

Zdrowa zupa rybna czyli danie dla jaroszy

Poszłam na łatwiznę bo tahini kupne reszta bez półproduktów fot. D.Szymborska


Już raz ją przygotowywałam, smakowała wtedy bardzo pikantnie. Drugie podejście  - zupełnie inny smak. Pyszna ale delikatna zupa rybna. Zawsze mnie zastanawia, że jest kilka takich dań, które za każdym razem smakują inaczej niezależnie od tego jak starannie przestrzegam przepisu…zupa rybna według tej receptury do tego się zalicza.

Dużo zamieszania, miksowanie, gotowanie ale efekt wart czasu spędzonego w kuchni! Do tego jeżeli zupę podgrzewamy powoli, delikatnie mieszając to kawałki ryby się nie rozpadają!

Takie tłuszcze, takie omegi to super sprawa dla organizmu, do tego zupa jest rozgrzewająca! Nie dodawałam imbiru, ale następny razem planuję zetrzeć trochę albo galangalu albo imbiru – myślę, że będzie jeszcze smaczniej!



Składniki (dla 6 osób):

·      ¼ szklanki oliwy (dziwny sposób podawania miary bo potem tą szklankę trzeba umyć – wolę na łyżki to będzie jakieś 8 łyżek zupnych),
·      cebula – posiekana,
·      2 łodygi selera naciowego,
·      marchewka,
·      6 ząbków czosnku,
·      4 pomidory,
·      3 łyżki octu jabłkowego,
·      skórka z całej pomarańczy – tarta,
·      pół pęczka kolendry,
·      ¼ łyżeczki szafranu (namoczony wcześniej we wrzątku),
·      ¼ łyżeczki kardamonu,
·      pieprz, sól,
·      6 szklanek wody,
·      8 łyżek pasty sezamowej,
·      sok z jednej cytryny,
·      0.6kg dorsza,
·      9 krewetek – surowych czyli szarych,
·      natka pietruszki.

Przygotowanie:

Pomidory włożyć do wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę bez twardych części. Marchewkę i seler naciowy obrać obieraczką i pokroić, cebulę posiekać, czosnek posiekać. Pomarańczę umyć szczoteczką i zetrzeć jej skórkę na tarce.

W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, seler, czosnek, smażyć około 10 minut. Dodać  pomidory, ocet jabłkowy, szafran, kardamon, kolendrę, skórkę pomarańczową, gotować przez kolejne 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Wodę zagotować i dolać wrzątek do zupy. Wszystko starannie wymieszać, gotować przez 15 minut. 

Zdjąć garnek z ognia dodać tahini (pastę sezamową), sok z cytryny. Wszystko zblendować. Zagotować i dodać rybę i krewetki, gotować chwilę. 

Można podawać z natką pietruszki. Dla mnie zaletą zup rybnych jest możliwość podgrzewania, zupa smaczna, lecz uwaga w mojej wersji wyszła dość ostra. Smak ciekawy, niebanalny. Kolor taki jak zupy azjatyckie.



Przepis z książki Gotuj Jak Top Chef, 100 mistrzowskich przepisów.

Komentarze

  1. własnie szukałam przepisu na zupę rybną bo zostało mi ryby, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa