TRYB JASNY/CIEMNY

Wędzona gęś z kulkami buraczanymi i musem śliwkowym - przepis Pawła Kibarta

25 pysznych porcji fot. D.Szymborska

Dziś uczyłam się gotować u Pawła Kibarta. Było super, śmiesznie, wesoło i smacznie. Warsztat pod tytułem „Śliwka kalifornijska na świątecznym stole”. Widziałam pierwszą w tym roku choinkę! Zjadłam karpia! Działo się! Zacznę od przepisu, według którego gotowała nasza czteroosobowa drużyna. Wyserwowałyśmy 25 talerzy. Wszyscy wszystko zjedli!

Umiem już wycinak kuleczki z buraków! Roboty masę ale jaki efekt!

Przepis Pawła jest prosty i na pewno powtórzę go w domu, bo a) bardzo lubię wędzoną gęś b) uwielbiam buraki!




Się serwuje fot. Pan Fotograf


Składniki:

·      100g wędzonej piersi z gęsi,
·      1 burak,
·      1 pomarańcza,
·      1 gałązka rozmarynu,
·      1cm korzenia z imbiru,
·      1 gwiazdka anyżu,
·      50g śliwek kalifornijskich,
·      100ml czerwonego wina.

Tak ma to wyglądać fot. D.Szymborska


Przygotowanie:

Burak zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok zagotować z gałązką rozmarynu, zredukować. Z buraka wykroić kuleczki, wrzucić do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie gotować w winie, dodać anyż i imbir. Zmiksować na puree. Pierś z gęsi pokroić na cienkie plastry, podawać z kuleczką buraczaną i puree śliwkowym, przyozdobić miętą.

Już po obiedzie świątecznym fot. Pan Fotograf



Super przystawka! Muszę tylko kupić dobrą wędzoną pierś z kaczki….Paweł powiedział gdzie kupił te, a były pyszne – sprawdzę źródło! Mam nadzieję, że w domu będzie równie smacznie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa