Gęsina na Świętego Marcina – sprawdzony przepis
Taka propozycja podania wg. Szefa Kuchni Grześka Miśty z Hotelu Poziom511 fot. D.Szymborska |
Mi ta moda pasuje! Na
Świętego Marcina dla szpanu należy zjeść gęsinę! Ten „szpan” ma długą historię
i pyszny smak.
Do wtorku jeszcze kilka
dni, gęsiny dużo. Pewno, że lepiej świeżą jeszcze z ekologicznego chowu, ale
jak jest mrożona w supermarkecie to też damy radę! Z gęsiną jest tak jak ze
wszystkimi produktami w kuchni – im lepszego są gatunku tym końcowy efekt dania
jest smaczniejszy.
Tutaj przepis, który
może do najłatwiejszych nie należy, a wyzwaniem jest zgromadzenie takiej ilości
gęsiego tłuszczu by móc w nim upiec mięso. Za to ręczę za smak! To przepis
Grześka Miśty z Hotelu Poziom 511. Sama gotowałam i jadłam więc wiem, że pycha!
W Warszawie pogoda z
tych mocno parszywych, więc jak już wszyscy się ogrzali po treningu to można
wyruszyć na poszukiwanie udek gęsich! Lepiej to zrobić już dziś bo znając
mentalność klientów supermarketów w niedzielę i poniedziałek będą one
przeżywały oblężenie. Ciekawa dla mnie jest psychoza zamkniętego hipermarketu.
Z wielkim zainteresowaniem przyglądam się zakupom, zaglądam do koszyków – zapas
cukru, mąki, wody mineralnej, mięsa, wędlin – a to wszystko dlatego, że sklep
będzie nie czynny przez cały jeden dzień!
Składniki:
·
„udka
gęsie
·
sól,
pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek
·
ziele
angielskie
·
liść
laurowy
·
gęsi
tłuszcz
·
czerwona
kapusta
·
żurawina
·
czerwone
wino
·
miód
·
dynia
0.300kg
·
kozi
ser ok. 0.100kg
·
mleko
·
sos
mięsny
·
dereń
Przygotowanie:
GĘŚ
Udka solimy, pieprzymy,
nacieramy majerankiem następnie udka wykładamy na blaszkę wrzucamy, liść
laurowy, ziele angielskie, gałązki rozmarynu i czosnek, zalewamy gęsim
tłuszczem wkładamy do pieca na temp. 120 stopni, czas ok. 2,5 godziny.
KAPUSTA
Czerwona kapustę
szatkujemy , następnie wrzucamy na rozgrzany olej do rondelka, kiedy się
podsmaży zalewamy czerwonym winem, solimy pieprzymy, dodajemy żurawinę i miód
dusimy do miękkości.
PUREE
Dynię czyścimy z pestek
i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do garnka zalewamy
mlekiem i gotujemy do miękkości, po ugotowaniu przecedzamy przez sitko, dynię
wrzucamy do blendera i miksujemy razem z kozim serem, puree musi być gładkie.
SOS
Do wcześniej
przygotowanego sos mięsnego dodajemy obrany dereń i wszystko razem gotujemy
następnie miksujemy i przecieramy”.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń