Pappardelle z gorgonzolą i rukolą
Smacznie i ślicznie ot tyle - tak jest jak się wkłada serce w gotowanie to nawet na talerzu się pojawia! fot. D.Szymborska |
Moje ulubione makaronowe przepisy to takie, gdzie sos przygotowuje się
w czasie gotowania makaronu – idealny na szybką kolację albo obiad.
Dodatki trzeba pokroić i tyle. Dla mięsożerców jest opcja dodania
smażonego na oliwie kurczaka. Choć tak naprawdę pomidorki koktajlowe, rukola i
gorgonzola wystaczają w zupełności. Smak dania zależy od jakości tych prostych
składników – zasada jest prosta im są one lepsze tym lepszy będzie końcowy
efekt.
Składniki (1 porcja):
·
75g makaronu pappardelle,
·
6 pomidorków koktajlowych,
·
50g sera gorgonzola,
·
50g liści rukoli.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pomidorki umyć i pokroić na
ćwiartki. Rukolę umyć i posiekać. Gorgonzolę pokroić w kostkę, lub porwać
palcami. Przed odcedzeniem makaronu odlać trochę wody z gotowania. Odcedzić
makaron. Wymieszać z rukolą i dodać trochę wody z gotowania. Podawać z
pomidorkami, serem. Pyszny, prosty makaron!
świetne kolory na talerzu, na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńzagadza się :) pysznie!
Usuń