18 listopada 2014

Wegańska przegryzka - warzywa z piekarnika


Pyszne pieczone marchewki i pietruszka fot. D.Szymborska


Brytyjczycy to uwielbiają. Moja koleżanka L. w Londynie prawie codziennie piekła warzywa. Powodów było kilka – to było: tanie, proste, pożywne, zdrowe, studenckie jedzenie. Nie wymagało poświęcanie dużej ilości czasu, jeżeli tylko w porę wyłączyło się piekarnik to ciężko zepsucie tej przekąski, albo dodatku do mięs.

Mowa o pietruszce i marchewce, można jeszcze dodać seler, buraki. Wtedy czas pieczenia jest różny, dlatego marchewka z pietruszką jest najwygodniejsza! Smakuje super i świetnie nadaje się na jesień. Kolory jak za oknem. Ups, wyjrzałam, nie jak za oknem, tylko takie jak by mogły być za oknem gdyby kolejny dzień nie lał deszcz! Zamiast złotej polskiej jesieni za oknem jesień na talerzu.

Wczoraj pieczone warzywa miały być dodatkiem do pieczonego kurczaka z ziemniakami, jednak większość warzyw zjedliśmy przed kolacją – ot pyszna przekąska, lekko chrupiąca i bardzo smaczna, a do tego ten cudowny zapach rozmarynu w kuchni!




Prosto z piekarnika fot. D.Szymborska


Składniki:

·      Marchewka,
·      Pietruszka,
·      Oliwa,
·      Rozmaryn (świeży, gałązki – KONIECZNIE),
·      Sól i pieprz.

Przygotowanie:


Warzywa umyć, oskrobać obieraczką, pokroić w słupki. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową – nie trzeba będzie potem szorować! 

Ułożyć warzywa, skropić oliwą i starannie je wymieszać – dzięki temu nie będą suche, doprawić solą i pieprzem. Bardzo ważne jest to by ułożyć na nich gałązki rozmarynu – cudowny smak i śliczny zapach gwarantowane. 

Piec w temperaturze około 180 - 200 stopni, sprawdzać kiedy są gotowe. Zajmuje to około godziny. 

Jeść od razu albo zostawić do dania głównego – można podgrzewać na teflonowej patelni. PYCHA!

5 komentarzy:

  1. oj tak tak tak! pieczone buraki=my love ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też! a potem robię z nich kuleczki i gotuję w soku z pomarańczy i miodzie pitnym....ale o tym będzie w oddzielnym poście :)

      Usuń
  2. Chyba upiekę dzisiaj jakieś warzywka :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa