TRYB JASNY/CIEMNY

Krem warzywny z płatkami migdałów

Pyszna zupa fot. D.Szymborska


Mogłaby być zwykła jarzynówka tylko po co? Jak może być smaczniej! Takie małe dodatki a tak zmieniają smak.

Po pierwsze rosół dziś gotowałam na kościach cielęcych, które wcześniej upiekłam w piekarniku, po drugie dodałam prażone płatki migdałów.

Efekt? Zjadłam pyszną zupę i mam jeszcze tyle w lodówce… że muszę tylko wymyślić na co zmienię migdały i jutro będę miała pyszny lunch.

Czas na gotowanie rosołu mam tylko w weekendy bo trzeba być przez kilka godzin w domu, ale warto – mam zapas na kilka dni. Do tego rosół mrożę, dzięki temu gdy się śpieszę w tygodniu wiem, że mogę ugotować sobie zupę w kilkanaście minut.

Składniki na 6 litrów rosołu:



·      350g kości cielęcych,
·      2 marchewki,
·      2 pietruszki,
·      3 gałązki selera naciowego,
·      ¼ selera,
·      1 por,
·      5 ziarenek ziela angielskiego,
·      3 listki laurowe,
·      4 łyżeczki soli,
·      płatki migdałowe (30g)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do maksimum, umyte kości ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec przez około godzinę, uważać, żeby ich nie spalić.

Warzywa umyć i obrać. Zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu przez kilka godzin. W czasie gotowania zbierać szumowiny (przy gotowaniu na pieczonych kościach jest ich bardzo mało) tak samo jak tłuszcz. Wyciągnąć warzywa, rosół przelać przez gazę, można mrozić.


Warzywa zmiksować, płatki migdałów podprażyć. Posypać zupę.

Komentarze

  1. pyszny, pożywny krem, a dodatek płatków migdałowych to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię migdałów w takiej formie niestety :/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa