TRYB JASNY/CIEMNY

Wytrawne śniadanie, albo super przystawka – sałata rzymska z orzechami i curry

Super smacznie, wegańsko fot. D.Szymborska


Jak coś można zjeść małym widelczykiem to albo jest to porcja degustacyjna, albo przystawka, albo wszystkie widelce są brudne….

Super sos, który pasuje do wszystkiego! Warto go dużo przygotować bo nadaje się do kaszy, ryżu, makaronu, może być serwowany z mięsem kurczaka, tuńczykiem albo jako przystawka z pomidorkami koktajlowymi.

Bardzo lubię sałatę rzymską, od jakiegoś tygodnia jem ją w różnych postaciach – ot w markecie, w którym robię najczęściej zakupy pojawiała się mini sałata rzymska z Hiszpanii. Jest szaleństwo grillowania a teraz podsmażania na oleju z orzeszków ziemnych i curry.

Przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut! Czyli coś idealnego dla zabieganych i zatrenowanych.

Przepis wymyśliłam, kiedyś robiłam podobny z pakczoj ale o ładne główki trudno, do tego pakczoj jest droga a sałata rzymska mniej musi podróżować niż pakczoj a smakuje….nie gorzej a może nawet lepiej!

Składniki (na cały garnek sosu – dania):




·      4 główki sałaty rzymskiej (mini),
·      2 szalotki,
·      100g orzeszków ziemnych nie solonych,
·      400g pomidorów w puszcze (krojonych),
·      3 łyżeczki curry,
·      sól,
·      olej z orzeszków arachidowych.

Przygotowanie:


Sałatę rzymską umyć, pokroić drobno. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekane szalotki, dodać sałatę, wszystko starannie wymieszać. Orzeszki wrzucić do blendera – nie powinny być roztarte na pył, tylko „tak trochę”. Dodać orzeszki i curry, wszystko starannie wymieszać. Uważać żeby nic nie przywarło. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory, posolić i gotować przez 10 minut. Sos/danie gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa