TRYB JASNY/CIEMNY

Gęsina na Świętego Marcina – sprawdzony przepis

Taka propozycja podania wg. Szefa Kuchni Grześka Miśty z Hotelu Poziom511 fot. D.Szymborska


Mi ta moda pasuje! Na Świętego Marcina dla szpanu należy zjeść gęsinę! Ten „szpan” ma długą historię i pyszny smak.

Do wtorku jeszcze kilka dni, gęsiny dużo. Pewno, że lepiej świeżą jeszcze z ekologicznego chowu, ale jak jest mrożona w supermarkecie to też damy radę! Z gęsiną jest tak jak ze wszystkimi produktami w kuchni – im lepszego są gatunku tym końcowy efekt dania jest smaczniejszy.

Tutaj przepis, który może do najłatwiejszych nie należy, a wyzwaniem jest zgromadzenie takiej ilości gęsiego tłuszczu by móc w nim upiec mięso. Za to ręczę za smak! To przepis Grześka Miśty z Hotelu Poziom 511. Sama gotowałam i jadłam więc wiem, że pycha!

W Warszawie pogoda z tych mocno parszywych, więc jak już wszyscy się ogrzali po treningu to można wyruszyć na poszukiwanie udek gęsich! Lepiej to zrobić już dziś bo znając mentalność klientów supermarketów w niedzielę i poniedziałek będą one przeżywały oblężenie. Ciekawa dla mnie jest psychoza zamkniętego hipermarketu. Z wielkim zainteresowaniem przyglądam się zakupom, zaglądam do koszyków – zapas cukru, mąki, wody mineralnej, mięsa, wędlin – a to wszystko dlatego, że sklep będzie nie czynny przez cały jeden dzień!




Składniki:

·      „udka gęsie
·      sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek
·      ziele angielskie
·      liść laurowy
·      gęsi tłuszcz
·      czerwona kapusta
·      żurawina
·      czerwone wino
·      miód
·      dynia 0.300kg
·      kozi ser ok. 0.100kg
·      mleko
·      sos mięsny
·      dereń


Przygotowanie:

GĘŚ
Udka solimy, pieprzymy, nacieramy majerankiem następnie udka wykładamy na blaszkę wrzucamy, liść laurowy, ziele angielskie, gałązki rozmarynu i czosnek, zalewamy gęsim tłuszczem wkładamy do pieca na temp. 120 stopni, czas ok. 2,5 godziny.

KAPUSTA
Czerwona kapustę szatkujemy , następnie wrzucamy na rozgrzany olej do rondelka, kiedy się podsmaży zalewamy czerwonym winem, solimy pieprzymy, dodajemy żurawinę i miód dusimy do miękkości.

PUREE
Dynię czyścimy z pestek i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do garnka zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości, po ugotowaniu przecedzamy przez sitko, dynię wrzucamy do blendera i miksujemy razem z kozim serem, puree musi być gładkie.

SOS

Do wcześniej przygotowanego sos mięsnego dodajemy obrany dereń i wszystko razem gotujemy następnie miksujemy i przecieramy”.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa