TRYB JASNY/CIEMNY

Strudel z gruszek ze śliwkami kalifornijskimi i lodami lawendowymi

Pyszny deser fot. D.Szymborska


Nie piekę bo mi nie wychodzi. A dokładniej udaje mi się większość wypieków zepsuć. W piekarniku lądują składniki do granoli, dopieka się kurczak, kaczka, czasem „robi się” zapiekanka makaronowa. Tyle i aż tyle. Deser to zjem na mieście. I taniej i smaczniej. Podobno pieczenie nie jest drogie, tak jest tylko wtedy jak nie trzeba kupować WSZYSTKIEGO co akurat jest potrzebne do upieczenia danego deseru. Począwszy od foremek a skończywszy na wszystkich drobiazgach np. posypkach czy czymś podobnym.

Co innego warsztaty, tu można eksperymentować, liczyć na to, że prowadzący kucharz wykaże się refleksem i dobrymi umiejętnościami i uratuje to, co ja, bardzo się starając popsułam. Niektórym się udaje! Nie chodzi tu o mój brak staranności i „małe zmiany”, które uwielbiam wprowadzać do zwykłych dań. Wiem, że w cukiernictwie nie ma improwizacji co do receptury, no chyba, że jest się zawodowym cukiernikiem. To „szkiełko i oko”, waga i precyzja.

Tutaj przepis Pawła Kibarta, stosując gotowe ciasto francuskie bardzo przyśpieszamy nasze przygotowania. Lody robiliśmy w „maszynce” choć z wcześniejszych warsztatów z Grześkiem Miśtą, wiem (bo sama sprawdziłam) lody można zrobić też cierpliwie miksując i czekając aż zastygną w zamrażalniku.


Składniki:
·      „1 arkusz ciasta francuskiego
·      1 kg twardych gruszek
·      200 g cukru 
·      200 g masła 
·      50 g śliwek kalifornijskich
·      1 gwiazdka anyżu
·      1 liść laurowy

Lody
·      12 żółtek
·      1 l śmietany
·      300 g cukru 
·      2 gałązki lawendy

Przygotowanie:

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na karmelu ze śliwkami, masłem, z dodatkiem anyżu i liścia laurowego. Owoce wystudzić i rozłożyć na arkuszu ciasta. Zawinąć. Śmietanę zagotować z lawendą i cukrem. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Zagotować ponownie i zaparzyć żółtka. Zamrozić lody w sorbetierze. Strudel piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gorący strudel pokroić w grube plastry i podawać z lodami."

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa