TRYB JASNY/CIEMNY

Wieprzowy gulasz na ciemnym piwie – danie flamandzkie

Gulasz po flamandzku fot. D.Szymborska

Mamy sposób by to tłuste danie tłustym nie było. Warunek – trzeba mieć dużo czasu! Najpierw już w czasie gotowania trzeba zbierać tłuszcz z powierzchni, potem schłodzić gulasz. Włożyć do lodówki na kilka godzin (np. na noc) następnie przed rozpoczęciem podgrzewania zebrać galaretowaty tłuszcz. Efekt – pyszny i chudy gulasz o ciekawym aromacie ciemnego piwa! Swoją drogą nie wiedziałam, że w puszkach Guinness’a są specjalne kuleczki! Serio! Warto przeciąć puszkę by je zobaczyć!

Przepis z mocno eksploatowanej książki – Gotuj jak Top Chef. Autorem przepisu jest Adrian Felis. Frytki zjedliśmy wcześniej!

Pomysł z chlebem tostowym nasmarowanym musztardą, jak to zwykli w programie Top Chef, mówić kucharze – PETARDA!



Pysznie i nie tłusto fot. D.Szymborska


Składniki:

·      1kg karczku wieprzowego (pokroić w kostkę ok 2cm),
·      3 cebule drobno pokrojone,
·      200g boczku,
·      3 marchewki pokrojone w talarki,
·      1l ciemnego piwa,
·      1.5l rosołu z kurczaka,
·      1 łyżka smalcu,
·      ½ słoika musztardy gruboziarnistej,
·      6 kromek chleba tostowego,
·      7 liści laurowych,
·      7 kuleczek ziela angielskiego,
·      2 gałązki świeżego tymianku,
·      oliwa, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Do brytfanki wrzucić boczek i wytopić (pokrojony w kostkę), dodać oliwę i podsmażyć. 

Dorzucić cebulę i marchewkę, smażyć dalej. 

Przełożyć do innego naczynia, w brytfance obsmażyć karczek na smalcu, najlepiej robić to partiami. 

Doprawić solą i pieprzem. 

Wymieszać mięso z warzywami, wlać piwo, odparować do połowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. 

Wlać rosół i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 

Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie. 

Z kromek pieczywa tostowego odciąć skórkę, nasmarować z jednej strony musztardą, ułożyć kromki musztardą do dołu na powierzchni gulaszu. 

Poczekać aż chleb zmięknie i zagęści gulasz.


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa